Balkan Vesti

Vođa kavačkog klana uhapšen u Kotoru, preti mu 40 godina robije

kašćelan
Foto: Boris Pejović

Jedan od navodnih vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan uhapšen je u policijskoj akciji zbog optužbi za organizovanje kriminalne grupe koja se sumnjiči za izvršenje najtežih krivičnih dela i za koja je zaprećena maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Pored Kašćelana koji je uhapšen u Kotoru, u istoj akciji je lišeno slobode još najmanje četiri osobe.

Slobodan  Kašćelan i Radoje Zvicer u policijskoj evidenciji označeni su kao vođe kavačkog klana, a Zvicer nikada nije hapšen u nekoj široj akciji crnogorske policije, prenose crnogorske Vijesti.

Iz Uprave policije nisu zvanično saopštili detalje o hapšenjima. Taj Kotoranin sa slobode se branio od optužbi da je izvršio krivično delo – zelenašenje.

Takva odluka doneta je krajem 2019. godine, nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protivvrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela.

U istom predmetu sudi se i Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove.

Kriminalna grupa imala je za cilj vršenje krivičnih dela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti, pranje novca. Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu.

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, sprečili ubistvo Kašćelana.

Prema tim navodima, trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu – plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

A ko je on zapravo Slobodan Košćelan?

U žižu javnosti je dospeo nakon preživljenog atentata u Novom Sadu 2016. godine. Metak ga je pogodio u stomak, a čudo je da je preživeo jer je u njegov audi AG zasuo rafal metaka. Posle toga je za njim raspisana poternica.

U decembru 2018, uhapšen je u Češkoj, zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I. M.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete,  pa je u traganju za njim sarađivalo više policija iz nekoliko evropskih država.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela.

Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su sakupili preko pola miliona. Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 u kešu. Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu, prenosi portal Nova.rs.

Specijalci upali u Zvicerovu kuću, ‘češljaju’ Kotor, traže odbegle pripadnike kavačkog klana (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

12 Shares
Share via
Copy link