Magazin

Mirjana Karanović: Razmišljala sam da pozovem Lečića i onda sam čula njegov glas na snimku

“Ja verujem Danijeli” rekla je Mirjana Karanović, jedna od prvih velikih imena srpskog glumišta koji su iskazali jasan stav prema slučajevima silovanja. Mirjana Karanović je objasnila da je zaista iznenađena bila kada je čula da je “moćnih iz filmske industrije” koji je silovao Danijelu Štajnfeld njen kolega Branislav Lečić, ali da njoj za podršku mladoj koleginici nije potrebno ništa više od audio snimka koji je čula.

“Ja verujem Danijeli, ja sam čula taj razgovor koji je on imao sa njom i meni ništa više nije potrebno, ja nisam sudija ja ne presuđujem i osuđujem. Ja samo dajem podršku”, rekla je glumica Mirjana Karanović dajući podršku koleginici Danijeli Štajnfeld koja je prijavila tužilaštvu i javno govorila o tome da ju je njen kolega Branislav Lečić silovao.

Karanović je, gostujući na K1 televiziji, navela da je bila iznenađena kada je obelodanjeno da je osoba o kojoj je Danijela Štajnfeld govorila kao o moćniku iz filmske industrije koji ju je silovao upravo Lečić, prenosi Blic.

”Mene je vrlo iznenadilo, kad sam videla da je on naveden, osećala sam iznenađenje. Nisam ga okrenula jer mi je to toliko bilo strašno, razmišljala sam da ga okrenem i onda sam čula njegov glas na snimku”, dodala je Karanović.

U pitanju je snimak razgovora Lečića i Danijele Štajnfeld koji je kao dokaz dostavljen Tužilaštvu. Glumica je razgovor snimila nekoliko godina posle silovanja. Kako je rekla za Insajder, pozvala ga je kao deo procesa svog izlečenja od traume koju je preživela. Na originalnom snimku koji je objavio Insajder prepoznatljiv je glas Branislava Lečića, a na osnovu sadržaja razgovora jasno je da Lečić događaj nije negirao.

Mirjana Karanović je u znak podrške Danijeli Štajnfeld obavestila Jugoslovensko dramsko pozorište da odbija da igra u predstavi sa Branislavom Lečićem. To se, kako je navela, odnosi na predstavu “Mamu mu jebem ko je prvi počeo”, ali i na sve buduće.

“Nisam dobila odgovor iz JDP niti me je iko kontaktirao. Ja sam to inicirala i javila mi se žena koja se bavi repertoarom i rekla da bi to trebalo da pošaljem napismeno, nije mi se javila ni upravnica, niti iko drugi i dobro svako ima svoje razloge. Onda sam osetila potrebu da to javno podelim, da podržim Danijelu, jer mislim da ima puno Danijela, ne samo u našoj profesiji, već svuda. Mislim da žene treba da se podržavaju, dobila sam i puno poruka podrške i od muškaraca koji shvataju koliko je to jedna priča koja je važna za ovo vreme u kome živimo i u kome moramo da menjamo način na koji se odnosimo jedni prema drugima. Da ne možemo da podrazumevamo neke stvari, da je pristanak veoma važna stvar, najvažnija. Da ne možemo da podrazumevamo da ako si ti muško, a ja žensko i flertujem sa tobom da ti automatski imaš neka prava na neki dodatni odnos koji ja nisam želela. To pravo imaju i žene i muškarci – da budu gospodari svojih sudbina”, rekla je glumica.

Ona je naglasila da ona nikada nije bila u sličnoj situaciji, međutim, da su joj se studentkinje poveravale i pričale svoja iskustva.

“Ovo su veoma delikatne stvari, ali ja imam godina, mi smo mislili da je tako nešto nemoguće da se dešava, meni se nikad to nije dešavalo, jer očigledno nisam bila ta slatka devojčica koja je podizala libido. Imam i studentkinje koje su mi pričale šta se njima dešavalo, mi ne znamo koji je obim toga, najveći broj osoba se ne oglašava i mislim da ljudima treba verovati, jer zašto bi neko zbog lične popularnosti izlagao sebe tome. Zato verujem žrtvama, pre svega njima, i mislim da je na ovima da dokazuju nevinost, a ne na devojkama da dokazuju da su oni krivi”, rekla je Karanović.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld je u avgustu prošle godine u dokumentarnom filmu “Drži me čvrsto” otkrila da ju je seksualno napostvovao “jedan moćnik iz domaće filmske industrije”. Dokumentarac je premijeru imao na Filmskom festivalu u Sarajevu. Ona je tužilaštvu predala snimak koji posredno dokazuje silovanje, ali reakcije državnih organa nije bilo pola godine. Konačno, ona je ove nedelje prelomila i saopštila da se radi o Branislavu Lečiću.

Tužilaštvo i policija pokušali su nemušto da demantuju glumicu, a to je još nemuštije učinio sam Lečić. U svojoj pisanoj izjavi Lečić je zatražio i poligrafsko ispitivanje. Insajder je objavio originalan snimak Lečićevog priznanja koji je Danijela Štajnfeld dostavila policiji.

Branislav Lečić je pozvan da u petak da iskaz u Višem javnom tužilaštvu, a oglasio se i video porukom.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link