Magazin

Kakve su žene birali i kako su se prema njima ophodili najuticajniji muški umovi

Da li intelekt kod muškaraca utiče i na njihov izbor partnerki, ili su svi isti?

Najkompetentniji odgovor na ovo pitanje daće nam žene koje su voleli neki od najistaknutijih likova svetske književnosti i nauke, pa da vidimo kakav su izbor napravili Ivo Andrić, Tolstoj, Ajnštajn…

Ivo Andrić

Nobelovac Ivo Andrić bio je spreman da 30 godina čeka voljenu ženu.

Srce čuvenog književnika osvojila je kostimograf i univerzitetski profesor Milica Babić. Činjenica da je u momentu kada je srela Andrića, bila u braku sa ambasadorom Nenadom Jovanovićem, ometala ih je da budu zajedno.

Za autora nagrađenog romana “Na drini Ćuprija” može da se kaže da nije bio naročito pragmatičan u ljubavi s obzirom da je spreman da decenijama čeka. Ali se iz istog razloga može okarakterisati kao izuzetno dosledan.

Znao je pisac šta je i koliko vredno čekanja. U ljubavi je čini se, težio onom najvišem.

Milica Babić i Ivo Andrić

A sve dok nisu dobili priliku da budu zajedno, pisali su jedno drugom pisma. On ih je počinjao rečima. “Dragi prijatelju”. Potpisivao ih je sa Mandarin, kako ga je ona zvala.

Nakon smrti Miličinog supruga, venčali su se Nobelovac i kostimografkinja. Ali brak zbog njene bolesti nije dugo potrajao.

Milicu koju je dugo čekao brzo je izgubio. “Sada vidim, naša je sudbina da sagorimo”, napisao je Andrić.

Otkriveno je da je Milica bila “Jelena, žena koje nema”.

Lav Nikolajevič Tolstoj

Ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj bio je u braku sa Sofijom (Sonjom) Andrejevnnom Bers sa kojom je imao trinaestoro dece (nažalost, petoro njih je preminulo u ranoj mladosti).

Tolstoj je pre venčanja naterao Sonju da pročita njegove intimne dnevnike.

Iako je najpre bila oduševljena što će postati njegova supruga, ubrzo je saznala za njegov ogroman seksualni apetit i tiransku narav.

Čuveni pisac

Tolstoj je bio veoma potentan muškarac. Želju za seksom je izgubio u 82. godini.

Sonja kojoj je Tolstoj bio prvi muškarac, njihova bračna seksualna iskustva je opisala kao “odvratne fizičke manifestacije”.

U pojedinim biografijama se navodi da je pisac zabranjivao supruzi ličnu slobodu, a da joj je naređivao da ručno prepisuje verzije romana “Rat i mir” sve dok nije došao do oblika kojim je bio zadovoljan.

Iako je u svojim delima isticao da je cilj intelektualca da se odrekne seksa, u privatnom životu to nije uspevao da uradi.

Pisac za stolom

Sofija se kasnije zaljubila u njihovog dugogodišnjeg kućnog prijatelja, pijanistu i kompozitora Sergeja Tanajeva. A zatim je optužila Tolstoja da je imo homoseksualne odnose.

Mileva Marić i Albert Ajnštajn

Čuveni naučnik Albert Ajnštajn bio je od 1903. do 1991. u braku sa naučnicom našeg porekla Milevom Marić.

Brak se danas opisuje kao veoma mučan za Milevu koja je zapravo bila podređena mužu.

Zbog njega i njihovo troje dece zanemarila je obrazovanje, a sve je više navoda da je zapravo ona autor čuvene Ajnštajnove teorije relativiteta i ostalih naučnih radova.

Prema svedočenjima njihovih savremenika Mileva je bila daleko inteligentnija od okrutnog Alberta.

Albert Ajnštaj i Elsa Ajnštajn

Još dok je bio oženjen Milevom Ajnštajn je započeo vezu sa rođakom Elsom kojom se venčao 1919. i bio sa njom do njene smrti 1936.

Prema njoj je bio daleko milosrdniji.


I tako su veliki ljudi, veliki za nauku i pisanje, umeli da vole svim srcem, da budu veliki u knjigama, a okrutni u svom domu. Nalik svim drugim muškarcima, a opet jedinstveni u snazi emocija i surovosti.

7 loših osobina koje imaju samo oni najpametniji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

10 Shares
Share via
Copy link