Lifestyle Magazin

Isprobajte „pilotsku metodu“ i rešite se nesanice za 2 minuta (VIDEO)

devojka-spava

Ako spadate u ljude koji se bore da zaspite, možda ste već istraživali tehnike koje garantuju da brzo zaspite.

Među njima je i dvominutna metoda koju koriste piloti u američkoj vojsci, a doktorka Lindzi Brauning veruje da zaista deluje, a svojim pacijentima sa nesanicom savetuje da je isprobaju.

Čudesna metoda je prvi put pomenuta u knjizi Relak and Vin: Championship Performance 1981. Tvrdilo se da ima 96 procenata uspeha nakon šest nedelja vežbanja.

Počnite tako što ćete opustiti mišiće na čelu, očima, obrazima, vilici i fokusirati se na disanje. Uverite se da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene uz telo, uključujući ruke i prste. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite, opuštajući grudi, stomak, butine, kolena, noge i stopala.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You – Petit Biscuit

Dok to radite, oslobodite se stresa. Razmotrite dva scenarija. Prvo, ležite u kanuu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad tebe. Drugo, ležite u crnoj somotskoj ležaljci u mračnoj sobi. Kada počnete da razmišljate o bilo čemu drugom, ponavljajte reč „nemoj misliti“ 10 sekundi.

„Metoda funkcioniše jer vam daje zadatak da opustite mišiće u telu umesto da dozvolite neželjenim mislima da vam preplave um“, kaže dr Brauning, piše Index.hr.

Prema njenom iskustvu, ljudi često ne mogu da spavaju jer su im umovi previše zauzeti ili su anksiozni.

„Vojna metoda spavanja je veoma slična tehnici progresivne relaksacije mišića kojoj učim svoje klijente sa nesanicom. Postoje i druge tehnike koje možete pokušati da vam pomognu da zaspite, kao što je sporo duboko disanje ili brojanje“, dodaje doktor.

Problem sa nesanicom je teško rešiti običnim tehnikama opuštanja ako je teži i tada će vam verovatno trebati pomoć specijalista, koji nas mogu naučiti kognitivno-bihejvioralnoj terapiji za nesanicu koja funkcioniše tako što istražuje odnos spavanja i misaonih procesa.

Vojna tehnika postala je viralna nakon što ju je Justin Agustin podelio na TikTok-u. Tada je pokrenuta rasprava u kojoj su mnogi potvrdili da to zaista funkcioniše.

Izvor: Nova

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link