Magazin Srbija

Kako se Nevolja dogovarao sa državom: Kućni pritvor bez nanogice, uplata u humanitarne svrhe za brisanje prijave…

Kriminalno-navijačka grupa “Janjičari”, koju je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja preuzeo kada je ubijen Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, okupljala je bivše navijače drugih klubova koji su preuzeli prevlast na Partizanovoj južnoj tribini.

Članovi grupe godinama su obezbeđivali beogradske klubove i splavove, čuvali upravu Partizana, prodavali drogu i učestvovali u brojnim nasilnim incidentima, tučama, pucnjavama i pokušajima ubistva – pisao je Krik pre tri godine.

Tokom preuzimanja tribine i sukoba sa drugim grupama u decembru 2013. godine demolirali su kafić „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu vođe suparničke grupe „Alkatraz“ Aleksandra Vavića.

Policija je uhapsila počinioce, među njima i Belivuka.

Krivičnu prijavu protiv njega u ovom slučaju, međutim, tužilaštvo je odbacilo jer je uplatio 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Za Belivuka šira javnost je čula krajem aprila 2016. godine kada je učestvovao u napadu na generalnog direktora FK Partizan Miloša Vazuru, kada je teške povrede zadobio radnik obezbeđenja, na parkingu ispred Partizanovog stadiona.

Snimak prebijanja pogledajte OVDE.

Zbog toga je sa još jednim članom grupe uhapšen i optužen. Tuči je prisustvovao i Stanković, ali protiv njega tužilaštvo tada nije podnelo prijavu.

Belivuk je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i dobio godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora.

Na sudu nije negirao da je učestvovao u prebijanju i rekao je da je bio isprovociran.

partizan-velja-prebijanje

U oktobru 2007. Belivuk je napao dvojicu mladića ispred splava „Blejvoč“ gde je radio kao šef obezbeđenja.

Godinu dana kasnije optužen je za teško ubistvo u pokušaju.

Svedoci su tokom postupka menjali iskaz, pa je u septembru 2015. optužnica izmenjena – umesto za pokušaj ubistva, Belivuku se na teret stavljalo nanošenje teških telesnih povreda.

Osuđen je na pet meseci i 15 dana zatvora. U martu 2016. godine ovu odluku je potvrdio i Apelacioni sud.

U februaru 2017. godine Vojni sindikat je podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je Stankoviću i Belivuku omogućeno da zajedno sa žandarmom Nenadom Vučkovićem koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije.

Međutim, i ta krivična prijava je odbačena.

Tada je navedeno da je tokom 2015. i 2016. godine falsifikovana službena evidencija i da su time brigadni general i potpukovnik nezakonito pribavili više od milion dinara, prenosi Direktno.

Snimci brutalnosti bahatog Velje Nevolje: “Principi su jedina ispravna priča, a mi smo pi*ke” (VIDEO)

124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link