Magazin

Kako je Laza Telečki doveo Šekspira u Novi Sad

Ulica Laze Telečkog je jedna od najpopularnijih ulica u Novom Sadu. Veliki broj lokala raznih namena i za razne profile ljudi doprineo je toj popularnosti . Međutim, imidž koji je dugo negovala ova ulica izgubila je za vrlo kratko vreme. Od ulice u kojoj su bili kafići koji su puštali rok ili elektronsku muziku i gde se skupljala “urbana masa” postala je skoro pandan beogradskim splavovima. Novokomponovani biznismeni i silikonske lepotice su trenutno većina gostiju ove ulice u centru grada. Ali, to je neka druga

Ipak, i pored popularnosti ove ulice veliki broj naših sugrađana ne zna ko je , ustvari, bio Laza Telečki. Zato ćemo ovim člankom pokušati da ispravimo tu nepravdu.

Naime, Laza Telečki je bio glumac, prevodilac i reditelj. Rođen je u selu Kumane (sada u opštini Novi Bečej), 1839. a umro je u Novom Sadu 1873. godine. Odrastao je u siromašnoj porodici, rano je ostao bez oca, njega i petoro braće i sestara othranila je majka. Pohađao je Karlovačku gimnaziju, a završio je pripravnu školu za tehničke studije u Budimu. Pohađao je Politehnički fakultet u Pragu , ali ga je morao napustiti zbog nedostatka novca. Posle studija vratio se u Novi Sad gde je neko vreme radio kao pisar u advokatskoj kancelariji Svetozara Miletića, ali ga je brzo privukla gluma pa je u novoosnovanom Srpskom Narodnom Pozorištu povremeno dobijao sporedne uloge, mahom iz domaćeg repertoara.

Kasnije je igrao sve češće, i to glavne uloge, pa je dogurao do brojke od 200 uloga i pamti se kao jedan od prvih profesionalnih glumaca na našim prostorima. Može se reći da je bio prva “zvezda” našeg glumišta. Bio je vrlo popularan u tadašnjem Novom Sadu, a ta popularnost ga je pratila i van granica tadašnje Austrougarske. Glumio je i u Beogradu i Zagrebu sa tadašnjim velikanima naše glume kao što su bili Ilija Stanojević, Draga Spasić, Pera Dobrinović ili Draginja Ružić. Preveo je i prilagodio više od dvadeset drama. Njegovo jedino napisano delo je drama “Poslednja despotica smederevska – Izvorna drama u 5 radnja” .

Rodonačelnik je igranja Šekspirovih drama u Srba i mnogo je doprineo popularnosti Viljema Šekspira na ovim prostorima i u našim pozorištima. U rodnom selu već 25 godina traje manifestacija ” Dani Laze Telečkog” na kojoj se izuzetne glumačke doprinose dodeljuje nagrada ” Maska Laze Telečkog”. Umro je od tuberkoloze 1873. godine u 32.-oj godini. Iza njega su ostale udovica i ćerka Danica, kasnije udata Bandić koja je skoro dostigla očevu popularnost, jer je bila takođe glumica i književnica. Naročito je bila plodna kao pisac knjiga za decu pa je zato i prozvana “čika Jova u prozi“. Laza Telečki je sahranjen na Almaškom groblju u Novom Sadu, a u Srpskom narodnom pozorištu se nalazi i njegova bista.

Novosađanin iz Laze Telečkog otišao na Kosovo zbog mirnijeg života

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

320 Shares
320 Shares
Share via
Copy link