Uncategorized

Kako grad funkcioniše na tropskim temperaturama

Potrošnja vode na teritoriji Novog Sada je 15 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, kažu iz „Vodovoda i kanalizacije”, a grad i prigradska naselja koja su na sistemu vodosnabdevanja tog preduzeća dnevno troše nešto više od 100 miliona litara vode.

Znatno veća potrošnja zabeležena je i u vikend-naseljima, najverovatnije zbog punjenja bazena i zalivanja bašti. Iako sistem funkcioniše bez problema, povećana potrošnja vode, naročito u večernjim satima, može za posledicu imati nešto slabiji pritisak u rubnim delovima mreže, upozoravaju iz „Vodovoda”.

Iz tog preduzeća javljaju da će cisterne s pijaćom vodom, koje su bile privremeno povučene s tri lokacije u gradu zbog havarije na vodovodnoj mreži, od danas će biti vraćene. Novosađani će moći da ih nađu na Trgu slobode (kod Katedrale), kod Železničke stanice i ispred Futoške pijace. Osim toga, ekipe „Vodovoda” su u junu postavile česme na hidrantima na Pozorišnom trgu 3, Zmaj Jovinoj ulici ispred broja 22–24, na uglu ulica Dunavske i Ignjata Pavlasa, uglu ulica Mihajla Pupina i Žarka Zrenjanina, ispred Uspenske crkve, na Bulevaru oslobođenja ispred brojeva 12 i 102, na uglu Bulevara oslobođenja i Futoške ulice, kao i na uglu ulica Novosadskog sajma i Hajduk Veljkove.

Posle kratkotrajnog prošlonedeljnog osveženja, ponovo smo se našli usred tropskog talasa, kada visoke temperature, čini se, tope i sam asfalt. To možda najbolje znaju radnici JKP „Put”, koje svakodnevno viđamo na terenu, i to po najjačem suncu. Po rečima portparolke tog preduzeća Biljane Ćubić, na terenu je trenutno sedam ekipa, i to u Novom Sadu, na Sajlovu, u Futogu i Petrovaradinu.

Uz vožnju i osveženje

Da je kreativnost na poslu veoma bitna, pa čak i na „plus 40”, znaju i taksisti „Maksi taksija”, koji će ovih dana, u saradnji s kompanijom „Minakva”, svojim mušterijama početi da dele hladno osveženje.

„Akciju pokrećemo u nekoliko vozila koja imaju frižidere pa će oni koji se odluče za naše usluge u tim vozilima dobiti i hladnu vodu pride“, objašnjava taksista Josip Kopenstinskij.

“Ako naiđemo na dobar prijem, planiramo da akciju dogodine proširimo.”

„I ovih dana radimo uobičajeno, s tim što u najtoplijem delu dana smanjujemo intenzitet rada, sa češćim odmorima u hladu i dosta tečnosti“, objašnjava Biljana Ćubić.

“Noćnu smenu smo uveli kada je u pitanju postavljanje signalizacije jer je tada manja frekvencija saobraćaja, a i temperature su prijatnije.”

Opis radnog mesta na vreli asfalt tera i taksiste. Kako kaže Josip Kopenstinskij iz „Maksi taksija”, njihovi vozači rade pod klimom, uz nešto češće pauze. Po njegovim rečima, iako se obim posla tokom jula tradicionalno smanji jer je i grad prazniji, naši sugrađani se ovih dana čak i više voze taksijem, izbegavajući autobuse i šetnju. Osim toga, dodaje naš sagovornik, na putevima je i manje kolega taksista, zbog sezone godišnjih odmora te sve to pravi solidan balans za one prevoznike koji su ostali na poslu.

Bez obzira na tropske vrućine, otpad će se u Novom Sadu odnositi isto kao i u redovnom režimu rada i neće biti kašnjenja ni zastoja. U saopštenju JKP „Čistoća” se navodi da će ekipe Službe za sakupljanje i transport otpada, umesto od 6časova, raditi od 5, tako da će prva smena raditi do 12, a od 12 do 15 sati na terenu će biti dežurne ekipe, dok će od 15 časova smeće odnositi u drugoj smeni. Takođe, skraćeno je i radno vreme Služba javne higijene, koja će zbog visokoi temperatura raditi u vanrednom režimu.

Kako je Novi Sad preživeo tropske dane u 10 slika

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link