Beograd

Kako da zaradite mnogo novca od izdavanja stana?

Izdavanje privatnog smeštaja po principu stan na dan predstavlja sve popularniji način dolaska do kvalitetnog i povoljnog smeštaja. Veliki portali poput Airbnb i Booking platformi nude mogućnost zainteresovanim gostima da hotelski smeštaj zamene privatnim i udobnim stanovima. Isti trend popularan je i u Beogradu gde se sve više turista odlučuje za iznajmljivanje privatnog smeštaja tokom svog boravka u našem glavnom gradu. Ovakav vid smeštaja sve je omiljeniji među domaćim i stranim turistima zbog pogodnosti koje nudi u odnosu na hotelski i hostelski smeštaj.


Najpre, privatan apartman ili stan na dan se može iznajmiti na znatno više lokacija nego što je to slučaj sa hotelima. Ukoliko poželite stan u samom centru grada, sada ga možete rezervisati. Ako dolazite iz inostranstva i želite da se budite sa pogledom na Hram Svetog Save ili Beogradsku tvrđavu, takav stan možete pronaći za nekoliko minuta. Često presudan faktor u odabiru privatnog smeštaja je povoljna cena. Stan na dan pristupačan je svima i cene iznajmljivanja po jednom noćenju se kreću od 20€ pa na više. Za goste koji žele vrhunski smeštaj su dostupni vrlo luksuzno opremljeni stanovi.

Osim sjajne lokacije i još bolje cene, privatan smeštaj je draži gostima zbog većeg stepena privatnosti. Kada se gosti odluče za iznajmljivanje stana na dan mogu biti sigurni da prostor neće deliti sa drugim gostima kakav je slučaj u hotelu. Ne samo to, privatni apartmani postali su konkurencija spa centrima. Zamislite da u stanu u kome boravite imate na raspolaganju đakuzi, saunu ili parno kupatilo koje možete koristiti kada god to poželite i to potpuno sami. Privatni apartmani su takvu vrstu usluge omogućili svojim gostima.

Šta Vam je potrebno za uspešno izdavanje stanova na dan?

Tačno uputstvo za uspešno izdavanje privatnog stana ne postoji, jer zavisi od velikog broja faktora – na kojoj lokaciji se Vaš stan nalazi, kako je opremljen, koliko osoba može da ugosti, koliko soba ima, da li je prostran, da li se nalazi u zgradi sa liftom, koliko je udaljen od autobuskog stajališta, da li poseduje obezbeđeno parking mesto i tako dalje. Najvažnije je da imate na umu da Vaš stan mora biti potpuno funkcionalno opremljen. Dakle, mora biti opremljen za svakodnevni život. Najbolji način da privučete goste je da uredite stan u kakvom biste Vi boravili. Budite sigurni da gosti mogu da prepoznaju trud uložen u opremanje stana i da ga kasnije i preporuče. Pored toga, dobro oglašavanje će učini da Vaš apartman dopre do većeg broja korisnika. Razmislite o oglašavanju na nekoliko portala kako biste bili sigurni da Vaš smeštaj neće proći nezapaženo, a jedan od njih mogu biti Apartmani u Beogradu.


Kada je u pitanju izdavanje stanova na dan u Beogradu konkurencija je zaista velika. Svaki savet kako da započnete svoj posao ili da privučete veći broj gostiju je više nego dobro potreban. Kroz kratak vodič za vlasnike, sadašnje i buduće, možete saznati kako da unapredite svoju uslugu ili da saznate da li je posao izdavanja smeštaja baš za Vas.

Prednost izdavanja stana na dan od mesečnog zakupa

Pre nego što se vlasnici odluče za izdavanje uvek naprave računicu verovatnih dobitaka i troškova. Nakon toga se odlučuju za izdavanje na mesečnom nivou ili po principu stan na dan. Ovakva nedoumica je potpuno opravdana. Mogućnost ostvarivanja relativno dobre zarade je najčešći motiv zbog kog se vlasnici odlučuju za ovu vrstu delatnosti. Prema određenim obračunima zarade je prilikom izdavanja stana na dan moguće ostvariti daleko veću zaradu za tri nedelje nego kada se stan izdaje na mesečnom nivou.

Potencijalnu zaradu možete vrlo lako izračunati. Da bi se dobio bruto iznos zarade potrebno je pomnožiti prosečnu cenu sa brojem dana koliko je stan zauzet. Na taj način se dobija uvid u bruto dohodak – ostvareni iznos bez plaćenih troškova.

Kako bi se izračunao neto dohodak (zarada) – deo koji ostaje nakon plaćenih troškova (infostan, internet, kablovska televizija), dobijeni bruto iznos treba oduzeti od predviđenih troškova. Naravno, proračuni su čisto informativnog karaktera. Kao takvi, oni mogu odstupati usled različitih faktora kao što su dužina rezervacije, broj osoba, (pred)sezonski period, vreme praznika i slično.

Primer zarade i troškova prilikom mesečnog izdavanja:

Primer zarade i troškova prilikom izdavanja stana na dan:

Mane izdavanja stana na dan u odnosu na mesečni zakup

Svaki posao ima svoje dobre i loše strane, pa tako i ova vrsta delatnosti. Galvni nedostaci izdavanja po principu stan na dan je komplikovana zakonska regulativa kojom se sprečava neplaćanje poreza na ovu vrstu delatnosti, mogući problemi sa komšijama koji se bune protiv nepoznatih ljudi u zgradi, kao i obaveze organizovanja čišćenja stanova i stalna potreba za ulepšavanjem i renoviranjem.

Budite uvereni da svaki posao koji radite predano i sa uloženim trudom postaje vrlo isplativ!

 

Copy link