Magazin

Kako da tokom PMS-a ne postaneš čudovište!

Tih dana se svađam sa sobom i sa drugima. Tugaljiva sam. Umem preplakati događaje od pre osamnaest godina koji nit su za plakanje nit bih ih se setila u normalnim okolnostima. Razvodim se od muža. Napuštam sve i odlazim u Ameriku, u kojoj nit imam kod koga da odem, nit imam para za kartu. Ali, eto, ja kao odlazim, jer mi je dosta svega. Spava mi se. Sladoled jedem velikom kašikom. Prejedam se. Dekoncentrisana sam. Bole me mišići. Bauljam. Žalim neke ljude. Žalim sebe.

U poslednje vreme, iako su rekli da se dosta toga reguliše nakon porođaja, čini mi se da „ove dane“ osećam intenzivnije nego pre. Ne traju dugo, Bogu hvala. A, opet sasvim dovoljno da me prilično iscede.

Moja baba bi rekla: „Šta ti je to PMS, u naše vreme toga nije bilo?!“

spavanje

Možda ni mi danas ne bismo znali da je reč o PMS-u da nam neko u jednom momentu nije šapnuo da su opisani dani baš to – predmenstrualni sindrom kada se ljupke žene, kažu muškarci, pretvaraju u savršena čudovišta.

O čemu je reč?                                             

Predmenstrualni sindrom ili PMS predstavlja skup fizičkih i emocionalnih promena koje se javljaju pre menstruacije, a to su promena raspoloženja, depresivna raspoloženja, uznemirenost, razdražljivost, plačljivost, glavobolja, slaba koncentracija, letargija, bol u grudima, grčevi.

Pored toga mogu se javiti i fizičke promene koje mogu biti: porast telesne težine, nadutost, zadržavanje tečnosti, osetljivost dojki, slabost, muka, povraćanje, proliv, zatvor, promene na koži i problemi sa disanjem. Ovi simptomi mogu nastati u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa i najčešće iščezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Tegobe nisu uvek iste, a stres može dovesti do povećanja tegoba.

Stručnjaci procenjuju da čak 90% žena tokom reproduktivnog perioda života iskusi neki od 150 različitih fizičkih ili emocionalnih simptoma koji prate predmenstrualni sindrom.

depresija-tuga-psihoza

Ako i vi muku mučite sa PMS-om, nepoznatim našim bakama, i savršeno poznatim našim partnerima, pročitajte šta vam može pomoći u ublažavanju tegoba. Imajte na umu da nijedan tretman nije primenjiv na sve žene, možda ste i sami već probali razne metode i verovatno ćete morati još raznih ako niste otkrili šta vašem telu prija.

Na tegobe koje nastaju u PMS-u, pre svega, treba delovati preventivno. Da bi se ublažili ovi simptomi treba nedelju dana pre menstruacije pojačati unos kalcijuma, a smanjiti unos šećera, kofeina i soli, jer unošenjem ovih sastojaka pojačavaju se i produžavaju grčevi.

Kalcijum treba unositi preko mleka, jogurta i zelenog povrća. Istraživanje naučnika s Univerziteta Kolumbija pokazalo je da se unošenjem 1.000 miligrama kalcijuma dnevno znatno ublažavaju predmenstrualni umor, želja za hranom i depresija. Ova količina kalcijuma nalazi se u tri velike čaše mleka.

Zatim treba piti čaj od kamilice koji dokazano ublažava menstrualne grčeve kao i napetost u telu u tom periodu. Dobri su i čajevi od mente, đumbira i lista maline.

Jedite zdravu hranu, uključujući voće, povrće i hranu sa puno vlakana. Jedite puno složenih ugljenih hidrata zbog veze PMS-a i nivoa serotonina u mozgu. Ovas, crni hleb i integralne žitarice će povećati nivo serotonina.

Jedite manje i češće jer to stabilizuje šećer u krvi i može da napravi veliku razliku pošto upravo on utiče na hormone. Nemojte preskakati doručak, jer ćete izbegavanjem doručka smanjiti nivo šećera u krvi zbog čega ćete biti dodatno ćudljivi, razdražljivi, nervozni…

Jedite pasulj, orahe, semenke, ili uzmite komad crne čokolade sa što većim procentom kakaoa. Na ovaj način ćete nadoknaditi potrebu za magnezijum koja je izražena tokom ovih dana.

Uz to, obezbedite sebi i činiju integralnih žitarica pre spavanja koja će održati stabilni nivo šećera tokom noći.

dorucak

Izbegavajte kofein i alkohol jer će vam samo podići tačku nervoze do maksimuma.

Kad grčevi počnu istuširajte se toplom vodom. Ako to ne bude delotvorno stavite termofor sa toplom vodom na stomak. Duboko dišite i opustite se uz laganu muziku. Pomaže i masaža donjeg dela leđa jer se u tom periodu često javlja i bol leđima.Umesto da ležite lagano šetajte, ali pazite dugo stajanje može pojačati napetost u donjem delu leđa.

plivanje

Vežbanje može uraditi čuda telu tokom ciklusa i olakšati simptome PMS-a. Plivanje je veoma blagotvorno jer ublažava otoke. Pritisak vode pokreće limfu, ubrzava cirkulaciju i tako pomaže da se telo reši viška tečnosti. Ukoliko vam bazen nije dostupan, svako veče provedite dvadesetak minuta u kadi punoj mlake vode i za to vreme lagano masirajte noge i stomak. Vrlo su delotvorne i šetnje od pola sata minimum četiri do pet puta nedeljno.

I naravno, izbegavajte stresne situacije, jer zaista vam nije u interesu da idete na izvorište lave.

Srećno!

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Jovana Kešanski

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš