Beograd Magazin

Kafić na Dorćolu i poruka za baku koja kasni na ručak tokom protesta

Baba-ne-seri2
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Baka koja kasni na ručak i ne može da stigne kući jer je ostala zaglavljena na Gazeli tokom protesta protiv Rio Tinta i spornih zakona postala je svojevrsni simbol demonstracija.

Svima poznati snimak ju je proslavio a rečenica prolaznika upućena baki sada je ispisana na natpisu ispred jednog dorćolskog kafića, gde u bojama zastave Srbije jednostavno piše: “Baba ne seri”.

Stranci u prolazu pri obilasku grada sigurno neće razumeti o čemu se radi sve i da im prevedete.

Međutim, svima je jasno da je reč o podršci ekološkim protestima održanim prethodnih subota – upućenoj aktivistima i građanima koji se bore protiv uništenja svoje zemlje.

Promotivne cene, uobičajeni marketinški trikovi, citiranje slavnih ličnosti, motivacione poruke – nisu u stilu ovog beogradskog kafića.

Nismo sigurni da li u ponudi imaju nešto kuvano, čisto da se nađe, ako baka kojim slučajem ponovo ostane zaglavljena na Gazeli.

Baba-ne-seri
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Moguće da će se isti scenario ponovo dogoditi, pa bi dodatno iznenađenje u vidu egzotičnog koktela ublažilo bakin strahovit stres uzrokovan “fašistima koji vrše teror nad ostalim građanima”.

Karaoke veče dok baka pevuši napamet naučene rečenice kao šlagvort bi bio pun pogodak – a nezapamćena žurka zagarantovana.

Ispred ovog kafića su se i raniije mogli videti zanimljivi natpisi kojima su privlačili goste i jasno ih profilisali:

– Molimo ne ulazite ako imate simptome kovida 19, rasizma, homofobije, fašizma, šovinizma, snobizma, seksizma, primitivizma i malograđanštine – poručili su iz kafića svojevremeno na tabli ispred ulaza.

U svakom slučaju, dok nova zvezda ne stigne na “ručak” – svoje prijatelje iz inostranstva možete dovesti baš u ovaj kafić pa im natenane objasniti šta je posredi.

Uslov je samo jedan, da pre toga trgnu nešto žestoko kako bi lakše i u punom smislu mogli da procesuiraju bakin performans.

Baka koja „zbog protesta nije mogla na ručak“ ipak nije na reklami za Artriflex

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.2K Shares
3.2K Shares
Share via
Copy link