Kafei

Kafić Hemingvej – mesto za zaljubljene

I tako zatekli ste se na Novom naselju i razmišljate gde biste mogli popiti dobru kafu. Onda u ulici Vladike Ćirića 12 vidite lokal Hemingvej i setite se piščevog čuvenog citata “Čovek nije stvoren da bude pobeđen. Čoveka mogu uništiti, ali ga ne mogu poraziti”. Ovaj lokal nije moglo uništiti, ali ni poraziti vreme, on aktivno radi još od davne 1999. godine i od tada ima stalne mušterije.

hemigvej-novi-sad
Foto: Milenko Stanković©

Sam ambijent lokala je urađen u tom porsko-kubanskom stilu, ali ono što je zanimljivije od toga samo ime ovog mesta. Hemingvej je bio američki pisac i novinar takozvane “izgubljene generacije” koji je dobio Pulicerovu nagradu i Nobelvu nagradu za književnost. Lokal Hemingvej je namenjen onima koji vole Hemingveja, Novo Naselje, pa čak i onima kojima je u školi bilo dosadno dok su čitali lektiru “Starac i more”.

hemigvej-ns
Foto: Milenko Stanković©

“Mladost imamo da bismo činili gluposti, a starost da bismo žalili za tim glupostima” kako bi to rekao Hemingvej, a lokal koji nosi njegov naziv već dugi niz godina uslužuje mlade Novosađane, ali i one koji uz neko piće žele da se prisete gluposti iz mladosti. Ovde se organizuju žurke, proslave, rođendani, te se prostor može i iznajmiti. Nekada su se na ovom mestu slušale kubanske pesme, a parovi su dolazili zbog romantičnog ambijenta koji nije u samom centru grada. Ovaj kafić jeste za zaljubljene parove, ali sve one koji su zaljubljeni u ovaj deo grada u književnost, kao i pomorsko-kubanski stil.

hemigvej-kafa
Foto: Milenko Stanković©

“Sve dobre knjige imaju jednu stvar zajedničku – istinitije su nego što bi to bilo da se stvarno dogode” govorio je nekada Hemingvej. Mi vam savetujemo da nam ne verujete na reč, već da posetite kafić Hemingvej na Novom Naselju i proverite da li je ovaj tekst istinitiji nego što bi to bilo da se stvarno dogodilo.

Više o tome gde možete popiti italijansku kafu u Novom Sadu

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link