Magazin Srbija

Primitivizam ili sarkazam: ‘Jutku, Miku i Leku, ljude potentne, treba ohrabriti’

leka-jutka-mika
FOTO: RAS FOTO A DIMITRIJEVIC RAS FOTO O BUNIC DEJAN ZIVANCEVIC / RAS SRBIJA

Profesor engleskog jezika na Matematičkom fakultetu Zoran Pavlović izazvao je pravi haos na društvenim mrežama i u javnosti pošto je ostavio na prvi pogled krajnje problematičan tvit u kome je “predložio” da Milutina Jeličića Jutku, Miroslava Miku Aleksića i Branislava Lečića treba ohrabriti “kao potentne muškarce da zadovolje nagone”, a “ne trpati ih iza rešetaka”.

Matematički fakultet odmah se ogradio od izjave svog profesora, a Pavlović se pravdao da se sarkastično šalio.

Pavlović je, zapravo, reagovao na izjavu albanskog glumca Envera Petrovcija koji je za Blic prokomentarisao optužbe njegove prijateljice i glumice Merime Isaković da ju je silovao glumac Branislav Lečić. Petrovci je tada, takođe, izneo vrlo diskutabilno mišljenje.

– Da budemo iskreni. Ne znam da li vi imate brata, oca? Ne postoji muškarac na ovom svetu koji ne dobija napad od nekog dopadanja, da budemo iskreni. Ako se neko oseća muškarcem, jakim, sposobnim, kako bih rekao, potentnim, a da mu se dopadne neka devojka ili žena, nije važno, a ona ga odbija ili nema načina da joj priđe, onda on dobije tu želju za napadom. Ne želju za silovanjem, već za napadom. Možda je taj napad Leka imao u tom trenutku – rekao je, između ostalog, Petrovci.

Izjavu glumca prokomenatrisala novinarka nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević.

-Enver Petrovci, imam i oca i brata, i od obojice sam naučila da muškarci nisu neke životinje nesposobne da kontrolišu nagone. A i malo je bolesno preko relacije „otac, brat“ objašnjavati ženama seksualne nagone…- napisala je Gligorijević na Tviteru. Potom se na ova dva tvita nadovezao Pavlović:

-Potentnih muškaraca u Srbiji očigledno je vrlo malo. Dokaz je negativna stopa prirodnog priraštaja. Zato Jutku, učitelja glume i Leku, ljude potentne i sa nagonima, treba ohrabriti da ih zadovolje, a ne trpati ih iza rešetaka. Žene tu imaju određenu ulogu i patriotsku dužnost – tvitnuo je profesor engleskog jezika i praktično istog trenutka se našao u žiži javnosti.

Inače, Pavlović je bivši profesor engleskog jezika Šeste beogradske gimnazije i Fakulteta bezbednosti, a trenutno radi na Matematičkom fakultetu.

Povodom njegovog tvita oglasila su se oba fakulteta.

– Uprava Matematičkog fakulteta univerziteta u Beogradu najoštrije osuđuje nedavne primitivne aktivnosti na društvenoj mreži Tviter svog, na osnovu ugovora o delu do 1/3 angažovanog, nastavnika stranog jezika i u potpunosti se ograđuje od njegovih seksističkih, pogrdnih , uvredljivih i diskriminatorskih stavova iznetih u privatnoj komunikaciji sa drugim osobama, studentima, medijima itd.

U svojoj bogatoj istoriji dugih 147 godina, Matematički fakultet je pokazao da je vodeća nastavno-naučna institucija na ovim prostorima i ima kredibilitet, ali i nameru da učini sve potrebne korake da zaštiti sve studente – stoji, između ostalog, u saopštenju.

Kako se dalje kaže, Matematički fakultet će, kao obrazovna ustanova od visokog značaj, obrati pažnju i uložiti dodatne napore da u bližoj ili daljoj budućnosti ne dolazi do ovakvih ili sličnih incidenata.

-Zvanično saopštenje, ali i odluka Uprave Fakulteta o daljim koracima povodom iznesenih negativnih stavova angažovanog nastavnika stranog jezika u ovoj Instituciji biće postavljeni početkom radne nedelje na odgovarajućem mestu internet prezentacije Fakulteta – zaključuje se u saopštenju koje je potpisao prodekan Matematičkog fakulteta Miljan Knežević.

saopstenje-matematicki

S druge strane, Fakultet bezbednosti bio je uzdržaniji:

-Stavovi penzionisanih profesora izneti na njihovim privatnim nalozima, svakako ne mogu biti predmet interesovanja institucija u kojima su oni nekada radili. Ne ulazeći u to da li su njihove reči izrečene u sarkastičnom ili iskrenom, ironičnom, patetičnom ili nekom drugom duhu, o tome treba raspraviti sa njima kao privatnim osobama, na primeren način i eventualno kroz institucije koje su za to zadužene -saopštili su na Fakultetu bezbednosti.

Kada je video kakve je reakcije izazvao Pavlović je pokušao na svoj način da se odbrani:

-Ne dotiče me stigmatizacija neukih ljudi koji ne umeju da prepoznaju sarkazam. Oni imaju pravo da prave budale od sebe. Boli hitan odgovor fakulteta na kome sam radio 20 godina. Pisao ga je neko ko zna moj stil i integritet. Sarkazam je poslednje oružje intelektualaca – napisao je Pavlović.

Profesor engleskog jezika Zoran Pavlović zbog problematičnog komentara našao se na udaru i brojnih tviteraša koji smatraju da nema mesta za sarkazam na temu o seksualnom nasilju i da treba da ukloniti taj tvit. Međutim, Pavlović tvrdi da to nije učinio, piše Blic.

-Nisam obrisao svoj tvit. Molim Vas, pročitajte ga opet, ali prvo pročitajte izjavu Envera Petrovcija. Moj stav je oštro protivljenje njegovim rečima. Moj tvit je moj način reagovanja na njegove reči i samo tako se može razumeti i vrednovati. Pa, ko razume, shvatiće – tvitnuo je Pavlović.

Petrovci: “Merima ne bi lagala a Leka ne bi silovao” (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

95 Shares
Share via
Copy link