Magazin

Šešelj stao u odbranu Milutina Jeličića Jutke

Vest da je Vojislav Šešelj došao u Osnovni sud u Kruševcu kako bi pružio podršku Milutinu Jelačiću Jutki je smešna i tužna. Ali vest da Vojislav Šešelj postaje deo pravnog tima koji će braniti Jutku na već pomenutom suđenju je zastrašujuća i bizarna, piše Noizz.

Jedan tvit kaže sledeće: „Aj sa srećom, pa da ga odbrani kao sebe što je odbranio! Nek Jutka dobije ‘oslobađajuću’ presudu posle 10 godina zatvora!“

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kruševcu. Pre početka suđenja, ponovo nekoliko frontova ispred sudnice – grupa ljudi koji podržavaju Šešelja, grupa žena koja podržava nasilnika Jutku i aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja koje daju podršku Mariji Lukić. Jedinstvenost u Srba je ponovo zakazala, čak i u slučaju u kom je jasna raspodela moći, a Marija Lukić mesecima ostaje – sama protiv svih. Podrška joj danas ipak stiže iz Prištine, Niša, Beograda…,

Danas se saslušavaju svedoci odbrane – funkcioneri ili radnici opštine i lokalnih institucija. Blic piše da su Jutkini advokati predložili skoro 30 svedoka, a očekuje se da njih šestoro budu saslušani na današnjem ročištu. Na glavnom pretresu 23. septembra iskaze su dali optuženi i Marija Lukić. Jutka je tada ponovio neverovatnu stvar – da je službeni telefon sa kog su slate uznemiravajuće i eksplicitne poruke Mariji, često punio u kafani, gde je mnogima mogao biti na raspolaganju.

Koliko je apsurdna i užasna čitava stvar sa radikalskim „pojačanjem“ najbolje ilustruje scena iz suda u koji je Šešelj došao je da brani napasnika i ponaeo se kao napasnik na licu mesta. Naime, u hodniku zgrade suda, pre samog početka ročišta, Šešelj pita nekog od prisutnih: „Da li bi ti seksualno uznemiravao Stašu“, misleći na Stašu Zajović, jednu od osnivačica i koordinatorki Žena u crnom.

Možda bi solidarnost svih otpada koje imamo u toj sudnici danas trebalo da nas podseti da #pravdazamarijulukić nije samo njena pravda, već pravda za sve nas. Da poniznost prema moćnicima i ostalim nusproduktima srpskog društva ne sme biti prioritet i da treba da čuvamo jedni druge i grizemo kada nas neko dira. A to je lekcija koju očigledno još nismo savladali.

Dok smo se mi smejali zatvoru zbog masnog vica, Jutka je vredno slao poruke

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap