Magazin

Džaba krečite preko trule stolarije kad je puna Jutki koji je nagrizaju

jutka

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus, protiv koga se vodi postupak zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić postao je član Srpske radikalne stranke, koji će biti na njihovoj listi za poslanike i vrlo moguće ući u Skupštinu.

Da se pita i da odlučuje. I da za to bude plaćen. Novcima građana.

Čovek protiv koga se vodi postupak za seksualno uznemiravanje.

Čovek koji je prema navodima ugostitelja iz Brusa Dragana Vidojevića podvodio maloletnice i plaćao ih, kako su neke od njih pričale Vidojeviću “galantno”.

Čovek koji je maloletnice podvodio prema istim navodima i svom tadašnjem stranačkom šefu i ministru Velji Iliću,

Čovek koji je u JKP “Rasina” zaposlio svog sinovca Ivana Jeličića koji je onda zaposlio Jutkinog kuma Branka Radivojevića na mesto pravnika, bez konkursa, kao i svog kuma Sašu Vukosavljevića kao revizora…

Čovek koji je uhlebio na opštinskom budžetu skoro celu svoju užu i širu familiju, što je svojevremeno pravdao rečima: ”Meni su u Brusu svi rod!”

Čovek protiv koga je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak jer je sakrio vlasništvo stana na Vračaru od 65 kvadratnih metara vrednosti 140 hiljada evra.

Čovek koji se i dalje u Brusu pita za sve, ubacujući i dalje u javna preduzeća koga želi jer tamo ima kadar koji je on lično zaposlio.

I tako dalje i tako bliže, najbliže realnosti koju živimo, tačnije mehanizmu po kom funkcionišu stvari ovde.

Kada pitaju ljude zašto odlaze odavde, iako vole Srbiju, neki kažu zbog novca, neki kažu ovo gore navedeno.

Kada bi rekli “Zbog Jutke”, ne bi puno pogrešili, jer Jutki ima ovde koliko voliš, raširili se ko uporan korov, ne možeš im ništa.

Upadnu u Opštinu, javna preduzeća. Sednu u fotelju. Dobiju funkciju i krenu da je bahato koriste: za zapošljavanje, za ucenjivanje da bi te zaposlili, za seksualna uznemiravanja, za nameštanje tendera, poslova, zapošljavanje rodbine, krkanje na račun reprezentacije, nameštanje poslova firmama koje su u njihovom ili vlasništvu nekih njihovih prijatelja, rodbine…

I onda ti, pošten čovek, treba da se takvima “moliš”, da takvima “ćutiš”, da pred takvima “savijaš glavu”, da takvima dopustiš da te “pipkaju, šalju uznemiravajuće poruke”, da takvim masnim spodobama “širiš noge” da bi ti produžili ugovor, da se takvima “smeškaš”, da oko njih “trčkaraš” jer su obećali da će ti zaposliti sina, da u autobus firmin “sedaš i ideš gde treba da im aplaudiraš”, “da im dižeš organ i ego”, da se zbog takvih savijaš da bi se na tebi “savijenom oni mogli uzdići”, da se od takvih plašiš, da se od takvih sklanjaš…

…da bi dočekao, jer si pošten, da te proglase tehnološkim viškom jer nisi igrao po njihovim bolesnim prostačkim bahatim seljoberskim pravilima na kojima funkcioniše ova država.

Zašto ovaj čovek još uvek nije optužen?

Zašto još uvek ima mogućnost da se bilo šta pita?

Zbog čega postoji mogućnost, makar i minimalna, da takav čovek sedi u Skupštini?

Ko njega toliko štiti?

U jeku predizborne kampanje, kada mi se već želudac diže od njihovih lepršavih obećanja, rekla bih sledeće:

Možete da gradite na hiljade kilometara puteva,

Da vaskrsavate Infektivnu kliniku, bolnice,

Da otvarate vrtiće, škole, sportske hale,

Da dovodite inostrane kompanije,

Da podižite plate medicinskim radnicima,

Da gradite mostove,

Sve to biće obesmišljeno, jer će se naći uvek neki Jutka od hiljade postojećih Jutki da poslove rekonstrukcije nekog lokalnog puta namesti nekoj fantomskoj firmi ili firmi prema kojoj ima lični dug, pa da se to “prebije”.

Jer će u tom nekom novom vrtiću za direktora doći čovek nepodoban za taj posao, ali podoban partijski, pa će onda on da zaposli mimo konkursa bar sekretaricu, i to svoju sestru, švalerku, ženu, ženinu sestru ili zaovu, recimo.

Jer će iz novih bolnica pobeći svi oni medicinski radnici koji na primer neće moći da gledaju raznorazne štele ili ko zna kakve ucene novog načelnika, neke njegove propuste i tome slično,

Jer će u Opštinu i javna preduzeća sa svakom novom vlasti doći bar još 25 novih radnika u svojstvu inspektora, zamenika, pomoćnika, sekretarica, vozača da primaju platu s opštinskog budžeta, a tokom radnog vremena piju kafe, kupuju kožne čizmice, mantile, feniraju kose, podvode maloletnice ili se na poslu jednostavno ne pojave. Tako im rekli: “Na platnom si spisku, ali nemoj da se to sazna, ne dolazi na posao”.

Jer će žene i dalje biti tretirane od javnih funkcionera kao “objekat za seksualno uznemiravanje i ucenjivanje”, osim ako one to ne dozvole, pa odu na Sud, pa onda upadnu u seriju dodatnih ucena, pretnji, otkaza, presretanja…

Ništa se ovde nije promenilo i ništa se ovde neće promeniti. Jer sve dok se ovakav mehanizam neguje, i u njemu opstaju migoljavi crvi, ne može biti bolje.

Džaba krečite preko trule stolarije kad je ona puna Jutki koji je nagrizaju.

Dok smo se mi smejali zatvoru zbog masnog vica, Jutka je vredno slao poruke

Jovana Kešanski

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • “prema navodima Dragana Vidojevića”, poznatog bruskog prevaranta i propalice, da ne kažem klošara, kome ne veruju ni članovi njegove porodice. Ne trči pred rudu i ne osuđuje unapred – to bi bila poruka autorki teksta.

    Da je Jeličić makar i 1% ovakav kakvim ga prikazuju plaćeni mediji, na čelu sa Blicom i Kurirom, ne bi dobio nijedne izbore od 2000. godine na ovamo. A dobio ih je 5. I to, pazi sad podatak, na svoje LIČNO IME, a ne nekog tamo Velje Ilića ili Aleksandra Vučića. Jeličići su jedna od najstarijih porodica u Brusu (pritom i najbogatijih, od vajkada a ne od juče), uglednih i poštovanih i narod glasa Jeličića ne zato što je lep već zato što ima rezultate iza sebe i nikoga nije prevario. Jedna divna porodica, zajedno sa suprugom i sa decom. Vi Beograđani što mislite da sve znate posle jednog ili dva članka pročitano u Blicu, mogu vam toplo preporučite da posetite Brus i prošetate gradom, pričajte malo sa ljudima. Uverite se svojim očima i ušima u laži koje čitate u medijima.
    Besmisleno je traćiti još reči ovde, ionako ćete sutra opet pročitati Blic i biti potpuno uvereni da sve znate bolje od samih građana Brusa.
    Pozdrav

PARTNERI SAJTA


625 Shares
625 Shares
Share via
Copy link