Balkan Magazin

Jura Stublić o grupi Film i pesmi koja mu danas donosi brdo love

jura stublic
Printscreen

Legendarni muzičar i roker Jura Stublić jedan je od najprepoznatljivijih predstavnika novog talasa u Jugoslaviji, a uz hitove grupe Film, koji se i danas rado slušaju, odrastale su mnoge generacije mladih.

On je nedavno gostovao na radiju “Yammat” gde je otkrio zanimljiv podatak da od samo jedne pesme grupe Film i danas zarađuje više nego od svih ostalih numera ovog benda zajedno.

Govorio je o albumu “Zona sumraka”, koji nije doživeo ni približan uspeh prvog albuma grupe. Smatra da bi možda sve bilo drugačije jer, kako kaže, hit su imali, ali ga nisu snimili. O kakvom se hitu radilo, saznalo se nakon pet godina, kada ga Stublić snima sa sasvim drugom postavom grupe na albumu “Sunce sja”.

Reč je o pesmi “Sjećam se prvog poljupca”.

– Albumu nedostaje hit, nešto što bi ga lansiralo u orbitu. Moji kolege neuspjeh pripisuju meni jer kao ja sam odjednom počeo pisati crne stvari, pa je album ispao mračan i zato neuspješan. Ali oni su odbili svirati neke pjesme za taj album koje sam donio, između ostalih i ‘Sjećam se prvog poljupca’. Kad sam raskrstio s njima i kad se raspala ta postava Filma, ja sam s prvom grupom ljudi na koju sam naišao snimio tu pjesmu. Danas od nje zarađujem više honorara ZAMP-a nego od kompletnog opusa Filma – kazao je Stublić.

U toku rada na tom albumu, kako kaže, ostali članovi benda su hteli da imaju autorski doprinos kako bi imali prava na zaradu od tantijema, odnosno od naknada za autorska prava.

– Bio je to gitarističko-bubnjarski teror. Članovi mog benda odlučili su najednom napustiti novi val i svirati neku varijantu hard rocka – otkrio je Stublić, dodavši da je “na albumu prisutan teror nad njim kao autorom jer su članovi benda odbijali njegove ideje”, prenosi index.hr.

O istoj temi govorio je i Mladen Maks Juričić, gitarista koji je stvarao sa Štulićem, Stublićem, Vladom Divljanom…

– Mi smo tada bili zajedno, bilo je to vrijeme redukcije struje, vožnje par-nepar, vladala je prava zona sumraka te 1982. godine. Čak se i bend nakratko raspao. Kamen smutnje je bila pojava riječi ‘komercijalno’. Ta nas riječ u muzici nije doticala. Mislim da je Darko Glavan uveo pojam ‘komercijalno’ u jugoslavensku rok kritiku da opravda pozitivnu kritiku za neki bend koji su do tada svi popljuvali – rekao je Juričić, otkrivši da se radi o Parnom valjku.

Ispričao je i kako u bendu tada nisu razmišljali o komercijalnom uspehu, iako su iza sebe imali vrlo uspešan prvi album i ‘lajv’ iz Kulušića.

– Jedini za koga se to uhvatilo je bio Jura i on je htio raditi komercijalno. Donio nam je stvar ‘Sjećam se prvog poljupca’. Poslije se to snimilo u jednoj verziji a la Eurythmics. Vani zona sumraka, ma kakav prvi poljubac. Mi smo se tome smijali. Kad je album izašao, Glavan ga je u startu nazvao narkomanskim – istakao je Juričić.

Uhapšen zbog piratskog linka filma „Toma“, u problemu i oni koji su “samo” slali dalje

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link