Magazin Srbija

Advokat ‘srpske majke’ traži da se epizoda „Junaci doba zlog“ o Ceci ne prikaže, nisu izostale ni pretnje

ceca cecilija
Printscreen

Dokumentarni serijal „Junaci doba zlog“, snimljen po istoimenoj knjizi novinara Slaviše Lekića, detaljno se bavi antiherojima naše tužne realnosti. Od prve epizode i Milorada Vučelića, preko Ivice Dačića, Siniše Malog, Aleksandra Vulina i Gorana Vesića, na red je došla i jedna žena. Junakinja, heroina, srpska majka.

Naravno radi se o Svetlani Ceci Ražnatović, a najava ove epizode koja će se kao i prethodne prikazivati na televiziji N1, imala je svoju zasebnu uvertiru.

Naime, advokat koji zastupa estradnu pevačicu poslao je zahtev televiziji N1 i audio i video produkciji JSP, da se ne emituje emisija o njegovoj klijentkinji zbog očekivano loše konotacije kroz koju je ona predstavljena. Ukoliko ne postupe po zahtevu Cecinog advokata, pomenute kompanije suočiće se sa „odgovarujućim sudskim postupkom kako bi se zaštitio njen (Cecin) lik i delo“.

Razlozi za ovakvu reakciju pravnog zastupnika Svetlane Ražnatović i pretnje tužbom mogu se naslutiti iz samog dopisa advokata. U njemu se navodi da su dosadašnji junaci serijala prikazani „u negativnom kontekstu“ – „kao zli, što svedoči i muzička numera u serijalu“; da ona nije političar „već estradna umetnica iza koje stoji višedecenijska karijera i obožavatelji iz regiona“; te da je Svetlana Ceca Ražnatović „zaštitila žig, lik i delo (…), te se ništa u vezi s njenim likom, delom i stvaralaštvom ne može objavljivati bez njene izričite saglasnosti“, saopštila je direktorka audio i video produkcije JSP Jovana Polić, piše N1.

– Autorski tim ove emisije bavi se onim što Svetlana Ceca Ražnatović nije ‘zaštitila’. Bavimo se činjenicom da je đuskala po estradnim binama i snimala preskupe spotove, dok su dobrovoljci paravojne jedinice kojom je komandovao njen suprug vršili ratne zločine. Bavimo se činjenicom da je bila verna druga Milorada Ulemeka Legije, Dušana Duće Spasojevića i Mileta Kuma Lukovića, od kojih su neki od nje tražili alibi, a ona pristala, da posvedoči da su u danu atentata na premijera Zorana Đinđića logističari ubistva boravili u njenoj vili – navodi se u saopštenju direktorke JSP-a.

U istom odgovoru koji je dostavljen javnosti, Jovana Polić navodi da se autori emisije bave i činjenicom da je „aktivno učestvovala u fudbalskim mahinacijama i preprodajama fudbalera, zbog čega je pravosnažno osuđena“.

– Bavimo se činjenicom da su oni koji su se suprotstavljali ‘muških srca lomilici’ bili premlaćivani, a onda uoči suđenja, volšebno odustajali od gonjenja. Bavimo se činjenicom da moć i uticaj ove ‘srpske majke’ ne izviru samo iz onog što radi, već i iz moći i uticaja onih sa kojima je radila ili radi: ono što su joj u jednom času bili Šaban, Arkan, Legija ili Šiptar, naknadno Borislav Pelević, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, danas je – Aleksandar Vučić. Bavimo se, konačno činjenicom da se supruga paravojnika sa haške optužnice, i sama sa kriminalnom prošlošću, i posle svega, oseća toliko moćnom da niko nikad nije smeo ili hteo da snimi film ili emisiju o neestradnom životu ove estradne umetnice – ističe se u saopštenju.

Prema rečima Polić, „sve da je udova Ražnatović, poput ‘žiga, lika i dela’, zaštitila pravo da o ovim stvarima isključivo ona ima ovlašćenje da govori ili tačnije ne govori, naša je obaveza, koliko i želja, da pokažemo i drugu stranu medalje osobe koja ima poražavajuće veliki uticaj na javnost“.

– Pritisak, dakle, neće uroditi plodom: emisija će biti emitovana u zakazanom terminu. I sasvim na kraju: ciničnu ponudu folkerkine advokatske kancelarije da u saradnji sa PR timom snimimo emisiju o stvaralaštvu Svetlane Cece Ražnatović, ozbiljno ćemo uzeti u razmatranje. Čim prekinemo uspešnu saradnju sa TV N1 i pređemo na Pink – navodi direktorka Audio i video produkcije JSP.

Autori su za sada zamislili da snime i prikažu dva serijala dokumentarne serije “Junaci doba zlog”, tačnije 16 epizoda do kraja ove godine. Nakon Svetlane Cece Ražnatović očekuje se epizoda o Miloradu Dodiku, a da li će i on imati primedbe i da li je i on zaštitio svoj lik i delo, za sada nije poznato.

Jasno je je u pitanju tendenciozni serijal sa ciljem ogoljavanja nakaradnih pojava našeg obolelog društva, ali ta tendencioznost ne znači da serijal ne ispoveda istinu. Istina je mračna kao i to zlo doba o kojem se govori. To zlo doba je nažalost naše doba, a mi koji smo rođeni taman na vreme da pozdravimo početak već smo proslavili morbidnu tridesetogodišnjicu mraka.

Svetlana Ceca Ražnatović simbol je tog mraka i vrednosti koje su u toj tami nastale. I zato nikada nisam razumeo drugare i drugarice koji su skupa u ekstazi dizali ruke na Cecine stihove, a sve u slavu propasti svih moralnih načela jednog progresivnog društva. Nema se dovoljno razloga ZA pogledati nešto što već svi dobro znamo, ali možda ipak nije na odmet da još koji put zacokćemo jezikom i zubima, kad nismo u stanju da stavi postavimo na svoje mesto.

Kad je Ceca srpska keva, nije ni čudo što su Kija i Jeremićka izabrane za naj žene 21. veka

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.9K Shares
4.9K Shares
Share via
Copy link