Magazin Svet

24 godine držao ćerku u podrumu i napravio joj 7 dece, sada je na korak od slobode

jozef fricl

Jozef Fricl 24 godine svoju ćerku je držao zatočenu u podrumu i tokom tog perioda sa njom dobio sedmoro dece. Sud u Austriji nad Fricom bi uskoro trebalo da radi psihološko veštačenje, nakon čega će odlučiti da li će ga pustiti na slobodu.

Fricl (86) je svoju ćerku Elizabet držao zaključanu u zvučno izlovanoj tamnici ispod porodične kuće u Austriji, silovao ju je više od 3.000 puta i ona je zbog toga rodila sedmero dece između 1984.-2008. godine.

Njezinim mukama konačno je došao kraj u aprilu 2008. godine, kada je njihova bolesna ćerka, tinejdžerka Kerstin, morala da ode u bolnicu. Fricl je zatvoren 19. marta 2009. godine.

Fricl služi doživotnu kaznu, ali bi mu moglo biti odobreno podnošenje zahteva za prevremeno puštanje na slobodu 2024. ako se ustanovi da više ne predstavlja opasnost i jer će do tada odslužiti 15 godina zatvorske kazne za svoje zločine.

Ako mu se odobri izlazak iz zatvora, provešće u zatvoru skoro deset godina manje nego što je u zatočeništvu držao svoju ćerku.

Ranije ove godine, Regionalni sud Krems u Donjoj Austriji odlučio je da će Fricla premesti iz posebne jedinice za psihički poremećene zatvorenike u regularan zatvor.

To bi pak značilo da bi nakon odsluženja 15 godina kazne mogao da podnese zahtev za prevremeno puštanje na slobodu.

Međutim, državno tužilaštvo se usprotivilo ovom planu i odmah se žalilo na odluku.

Sada je Viši regionalni sud preuzeo slučaj i imenovao je veštaka za ispitivanje kako bi se utvrdilo Friclovo psihijatrijsko i neurološko stanje nakon više od 10 godina zatvora, od kojih je veći deo proveo odvojen od drugih zatvorenika.

Ako stručnjak otkrije bilo kakve abnormalnosti, Fricl će morati da ostane u zatvorskom sistemu i neće imati pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu.

Međutim, ako stručnjak oceni da je 86-godišnjak ‘zdravog uma’, tada bi jedan od najozloglašenijih evropskih kriminalaca mogao da bude pušten iz zatvora već 2024. godine.

Potpredsjednik Regionalnog suda u Kremsu, Ferdinand Šuster, rekao je da se mišljenje veštaka očekuje do kraja januara, iako su šanse da Fricl bude proglašen mentalno zdravim i sudije mu odobre slobodu, veoma male.

Osim gnusnih zločina koje je tokom 24 godine počinio nad svojom ćerkom, 2019. godine je objavljeno da Fricl, tada 84-godišnjak, pokazuje znakove demencije i da mu se psihičko zdravlje pogoršava.

Rečeno je da je bio izuzetno nepopularan među ostalim zatvorenicima u zatvoru Krems-Štajn i da je većinu vremena provodio u samici.

U međuvremenu, Elizabet Fricl nije imala nikakav kontakt sa svojim ocem otkako je zatvoren i živi pod novim imenom u nepoznatom delu Austrije sa decom začetom tokom decenija brutalnog silovanja koje je počinio njen vlastiti otac.

Izvor: Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Očuh godinu dana silovao 8-godišnju devojčicu, pa dobio manju kaznu jer je domobran

OGLAS

280 Shares
280 Shares
Share via
Copy link