Magazin

Ako vas je zgrozila autobiografija Ace Lukasa, vežite se i spremite se za “životne misli” Jovane Jeremić

jovana jeremić - slika
Printscreen

Nakon što je javnost proključala od trenutka kada je Laguna odlučila da kao izdavačka kuća stane iza autobiografije Ace Lukasa „Ovo sam ja“, sada se izgleda sprema novi „književni“ potres u Srbiji jer je Jovana Jeremić najavila knjigu „svojih životnih misli“.

Istina je da svako ima pravo da napiše svoju autobiografiju ili u ovom slučaju knjigu svojih zapažanja i promišljanja o svetu oko sebe, kao što je pravo čitaoca da sam bira čije će delo držati u svojim rukama i čije će umotvorine usvajati kako bi otvarao i širio svoju svest.

Pitanje je da li će Laguna i ovoga puta prepoznati tržišni potencijal za prodaju kao u slučaju turbo folkera. Upravo tu se krije sva tragedija našeg društva. Sve te pune police sa Lukasovom knjigom po izlozima knjižara i agresivna prodajna kampanja govori o tendenciji kojom se vode ljudi iz kulture.

Na prvom mestu im je profit, kao da se bave proizvodnjom i prodajom unutrašnjih delova vodokotlića, a ne kvalitetan sadržaj koji za cilj ima kulturno i duhovno uzdizanje na bazi čuvene književne tradicije naših velikih pisaca. Ne postoje kriterijumi, već se samo vodi računa da li nešto jeste ili nije isplativo.

Laguna je izgubila veliki broj svojih višegodišnjih poštovalaca, ali je sigurno proračunala da im je nova čitalačka publika ekonomski isplativija. Ukoliko naprave dogovor sa Jovanom Jeremić sigurno da će nastaviti u istom smeru srozavanja svog imena u korist računice. Kvalitet menjaju za kvantitet i to treba jasno reći.

jovana jeremić-knjiga
Printscreen

Šta Jovana Jeremić može ponuditi u svojim memoarima? Sigurno da će se tu naći kratka priča „Prvi put sa Marićem na jutrenje“, „Kako sam branila kolege novinare“, kao i „Izgubiti sina ili psa isto je zar ne!?“. Bila bi tu jedna velika gomila materijala s obzirom na količinu prohujalih misli u sekundi nekadašnje voditeljke i urednice “srećne televizije”.

Posle njih dvoje očekujemo da svoju autobiografiju objavi i Žika seljak, Predrag Sarapa ili Marjan Rističević.

Pravi hit bi ipak bila autobiografija Željka Mitrovića, ali samo ukoliko bi bila istinita, sa svim detaljima o nekoliko misterioznih smrti koje se vezuju za njegovo ime. Takođe, čitalačka publika sa partijskom knjižicom SNS-a sigurno bi se obradovala da na policama lagune vidi i delo Aleksandra Martinovića „Ovo sam bio ja“, sa printom magarca na prednjoj korici.

BONUS VIDEO

Jovana Jeremić prepričava svoj san

Jovana umetnica Jeremić frapirala javnost nezamislivim izlivom genijalnosti

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

342 Shares
342 Shares
Share via
Copy link