Magazin

Ko je bila Titova mlada ljubavnica sahranjena u vrtu Belog dvora?

Josip Broz Tito imao je dve strasti – lov i lepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je sigurno Davorjanka Zdenka Paunović, koja je pre početka rata bila studentkinja francuskog jezika.

– Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo – kaže beogradski istoričar Čedomir Antić.

– Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su zajedno u doba najvećih borbi, a kad je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno – nastavlja Antić, koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav, prenosi Express.hr.

Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi.

Erotičnost i lepota

– Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao  seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.

Čedomir Antić kaže.

– Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih prostorija i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko tihi bili.

Tajni objekti na Avali koje je Tito obilazio krišom

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

– Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: “Možete ući, Tito vas čeka”. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje i prošetamo jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: “Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove”.

Seks i svađe i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom ličnom pratiocu Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savetovao:

– Druže Tito, ja bih nju streljao!

Prva ljubav Jovo Kapičić

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunista i kasnije upravnik Golog otoka. Silno je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči video Tita i Davorjanku kako jašu na konjima.

– Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utešio: ‘Nemaš za čim žaliti, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave – kaže Čedomir Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpeli Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: – Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu!

Sahrana u tajnosti

– Iako je ta veza trajala kratko, ostavila je jak trag. Zdenka je imala moć ugroziti razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke. U Titovom kabinetu radila je sve do 1946. godine, kad je preminula u 25. godini života. Postoje razne spekulacije, ali prema službenoj verziji umrla je od tuberkuloze. Tito ju je čak poslao na lečenje u Moskvu, najboljim lekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Budući da ju je jako voleo hteo je da je sahrane u vrtu Belih dvora, unutar njegove beogradske rezidencije – objašnjava Vladimir Arsenijević.

Neobjavljeni dokumenti CIA o Titovoj smrti

Nikom nije rekao za njenu smrt.

– U tom je vrtu sahranio i svog omiljenog konja i psa. Da se to dogodilo nekom drugom narodu, pisalo bi se o tome u udžbenicima kao o jednoj od najvećih nacionalnih uvreda i poniženja, ali kod Srba to nije slučaj. To samo govori što je sve učinilo jednoumlje varbarstvo i nasilje – smatra pisac Matija Bećković.

Titov unuk Josip Joška Broz kaže.

– Nakon Davorjankine smrti više niko nije o njoj smeo ništa pričati. A kako i bi? Došla je Jovanka i ko bi pred njom smeo da priča o Zdenki? Ipak, u Beli su dvor još godinama dolazili članovi Davorjankine porodice kako bi obišli njen grob na godišnjicu smrti.

Niko nije želeo posmrtne ostatke

– Roditelji su joj pomrli, ali je ostala rodbina koja je dolazila, no kako su rekli, Tito nikad s njima nije dolazio na grob za godišnjicu smrti, niti je ikad bio tamo. Posle pada Miloševićevog režima i odlaska Miloševića iz Belog dvora, kompleks je delomično vraćen vlasnicima – porodici Karađorđević, koji su kontaktirali njenu porodicu i nudili premeštanje posmrtnih ostataka u Požarevac, ali porodica nije bila zainteresovana – kaže Čedomir Atnić za Blic.rs.

Danas grob održava porodica Karađorđević.

Beli dvor je svojim novcem 1934. godine počeo graditi kralj Aleksandar sa željom da sinovima Petru Drugom, Tomislavu i Andreji daruje rezidenciju. Nije doževio kraj radova, pa je dvor 1936. godine dovršio knez Pavle. U međuvremenu, dvor je nacionalizovan i vlasništvo je Republike Srbije.

Postao je muzej s kolekcijom umetničkih slika i velikom bibliotekom, a u ostalim prostorijama je stilski nameštaj i mnoge druge vrednosti. Dvorski kompleks na Dedinju zapravo ima Stari i Beli dvor i trebali bi biti vraćeni njihovim stanarima – porodici Karađorđević.

No, to se vrlo verovatno neće dogoditi. Do tada Beli dvor u kojem je živeo Tito, ostaje i dalje u raspadnutom stanju, a brojnim umetničkim vrednostima preti potpuno uništenje.

Grob Davorjanke Zdenke Paunović ostaće izgleda zauvek u vrtu rezidencijalnog kompleksa, a danas ga održava porodica Karađorđević.

Sve Titove žene: Od nežne Ruskinje do bolničarke iz Like

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Нестанак Срба, у наредних 2 генерације. 60 година. Прво једна генерација, 30 година, нестаје, до 2050, онда, затим, друга, у 30 година, до 2080. потпуно нестаје Срба као народа.

generic vignette (DESK luftika.rs)
222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link