Lifestyle

JOGA VEŽBE koje će vas OSLOBODITI TREME

Nervozni ste pred ispit, razgovor za posao ili javni nastup (prezentaciju)? “Pilulice” mogu da vas smire, ali će vas usporiti i dekoncentrisati pa bi rezultat, uprkos tome što ste se dobro pripremili, mogao biti neočekivano loš. Zbog toga bi bilo dobro da savladate nekoliko jednostavnih asana koje će vam relaksirati napete nerve i telo, ali i razbistriti duh.

BALASANA

balasana

Balasana je položaj deteta. Oslonite se potkolenicama o pod, povucite se nazad i sedite na pete. Ruke ispružite prema napred i čelom dodirnite pod. Ostanite tako oko minut, polako udišući i izdišući vazduh.

SUPTA BADHA KONASANA

supta-baddha

Ustanite iz prethodnog položaja, a potom lezite na leđa ruku raširenih u visini ramena. Savijte kolena i raširite ih što više možete, s tim da vam stopala budu spojena.  Polako udišite i izdišite vazduh. Ostanite tako minut-dva.

VIPARITA KARANI

Viparita-Karani

Da bi vam bilo lakše, ovu vežbu ćete izvoditi oslanjajući se na zid.  Sedite što bliže zidu, a zatim se spustite na leđa. Podignite noge, oslonite pete na zid, a ruke opušteno postavite sa strane. Duboko udišite i izdišite vazduh. Zadržite pozu oko minut.

SUPTA PARTIVARTASANA

supta-parivartasana

Ustanite iz prethodnog položaja, a zatim lezite na leđa, savijte noge i spojte ih u kolenima, ruke raširite u stranu. Polako okrećite kolena, prvo na levu stranu, što bliže podu, potom ih ispravite i lagano okrećite nadesno. Ponovite ovo tri puta.

SAVASANA

Savasana

Postavite ispod kolena podupirač (savijeno ćebe, veliki peškir, ili jastuk), pa lezite na leđa blago raširenih ruku. Ostanite u ovom položaju duboko dišući, sve dok vam prija.

Celu sekvencu možete ponoviti još dva puta.

Pogledajte i vežbe Pet Tibetanaca

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

About the author

Angelina Čakširan

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Add Comment

Click here to post a comment