Magazin Novi Sad

Jezero fekalija u Temerinu – predeo izuzetnih go*narskih odlika i odluka

jezero-g-4
Foto: Luftika

Jezero fekalija u Temerinu jedno je od najočaravajućih mesta u celoj Srbiji: smešteno u predivnom okruženju vojvođanske ravnice i Jegričke, biser je i zbog svog “prirodnog”, istorijskog i kulturnog bogatstva.

Postalo je veoma atraktivno odredište za ljude, životinje, mikroorganizme… Graniči se sa oranicama, poljem suncokreta, u blizini je poseda kompanije ”Gobem”, gde se nalazila farma svinja koja je jezero građanima ostavila u amanet.

“Gobem” trenutno na istom mestu priprema izgradnju supermoderne fotonaponske solarne elektrane, odnosno najvećeg postrojenja za dobijanje struje iz energije sunca u Vojvodini u koje će biti uloženo 8 do 9 miliona evra. Ni slučajno ironično, niti za podsmeh.

No, ovog leta mora da miriši.

Predeo izuzetnih go*narskih odl(i/u)ka

Jezero go*ana, kako ga Temerinci iz milošte još nazivaju je svakako jedno od najlepših srpskih jezera koje treba posetiti: okruženo prirodom savršeno je za odmor na potpuno zagađenom mestu.

Savršeno je za solo odmor, sa decom ili ako želite da raskinete sa ljubavnicom i spasete svoj brak: u stvari ceo prostor je okružen plažama koje karakteriše nekadašnji travnjak, skorena zemlja iz koje isparavaju gasovi poznatog i nepoznatog porekla.

Što je najvažnije – svi dostupni sadržaji su besplatni, pošto nadležni još uvek nisu našli način da komercijalizuju jezero i uvrste ga u svoju zvaničnu turističku ponudu.

Vrlo je tiho, čuje se samo hor ptica i u daljini se javlja po neki zrikavac, premda znaju ožednele životinje potražiti osveženje baš na ovom izvorištu. Možda vam se posreći i svoju arhivu obogatite antologijskom fotografijom.

Ako su sa vama na odmoru četvoronožni prijatelji i oni su dobrodošli, ali ipak pripazite da ne uranjaju u go*na na svoju ruku da bi doneli frizbi, jer će morati na hemijsko čišćenje odnosno dubinsko pranje, ako prežive.

Plakaćete u svakom slučaju, od tuge i smeha možda, ali od smrada koji štipa za oči – sigurno. Ipak, suze ovog porekla su lekovite i imaju pozitivan terapijski efekat.

Briga o ekologiji je prioritet

Sve strane doline jezera blago su brežuljkaste i ogoljene, pa je preporuka da uz peškir ponesete i ležaljku i suncobran. Osušena, popucala zemlja stopljena sa go*nima dugu i prostranu plažu čini vrlo mekanom.

Za one koji više vole šljunak ili pesak, moraće da ga nanesu sami, a kasnije naravno, pokupe za sobom i vode računa o ekologiji samog lokaliteta.

Isto važi i za roštiljanje, u blizini je livada i obilje hlada, gde možete pripremiti hranu i u slast jesti dok posmatrate kako se hiljade tona izmeta komešaju i kuljaju poput vulkana dok ga vetar raznosi po površini.

A ako ste fanatični ribolovac, ne oklevajte, zabacite udicu, ko zna šta će zagristi.

U svim slučajevima, spasilačka služba je nezagarantovana, tako da možete uživati u lepom plivanju u potpunoj nesigurnosti za svoj život.

Obale su vrlo strme, a onima koji ne znaju da plivaju u go*nima preostaje da brčkaju nogice.

Alternativno, neplivači u go*nima i oni najmlađi mogu posmatrati takmičenje skakavaca, koji skaču u vodu boje čokolade i svakim izlaskom iz go*ana menjaju boju poput kameleona, dok više ne izađu. Čini se da je reč o „kamikazama“.

Nekoliko stotina metara dalje nekada je bilo slobodno igralište opremljeno za decu i zeleni park za opuštajuće trenutke, ali je sada pod ogradom privatne firme.

Gas maske ili doživljaj bolji od ajahuaske

Klima jezera je posebno opijajuća, do te mere da ukoliko ne ponesete gas maske mogu vam se pričinjavati dobre vile i dozivati vas predivni zvukovi sirena. Umeju letnji vetrovi da donesu taj nestvarni miris go*neta i prelivenog njim osušene zemlje.

Mada, nekima baš ovo može biti nezaboravno iskustvo, jer je miris jedan od najvećih aduta jezera, a kako kažu posetioci, sam doživljaj je bolji od konzumiranja ajahuaske. Dišite punim plućima 2 sata i uverićete se.

Da ne bude sve najsjajnije, i na ovom mestu očigledan je uticaj ljudskog faktora a primećuju se i nekoliko cevi kojima se svinjski izmet iz jezera ispušta u okolni kanal koji je deo Jegričke. Tako go*na iz jezera završavaju u rečnom sistemu, koji konstantno zagađuju i na svom putu šalju smrdljive pozdrave Evropi.

Na taj način u dugotrajnom procesu stvaran biser biva rasut na sve strane sveta pa čak i Evropa ima delić onoga što pripada nama. Lepo i kaže narodna poslovica “ne prosipaj bisere pred svinje”, jer, napraviće pi*dariju.

Ipak, nekim čudom, utisak je da se još uvek veoma vodi računa o dopremanju čarobnog sastava u jezero, s obzirom da je go*nostaj pristojan.

Jezeru je nezvanično dodeljena i „plava zastava“, koja se svake godine dodeljuje određenim plažama i marinama, budući da ispunjava stroge međunarodne kriterijume.

Skrivena laguna tečnog i skorenog izmeta, zbog svega navedenog ima posebnu draž i istorijski značaj.

Građani su se punu deceniju borili da oteraju farmu svinja koja je zagađivala okolinu i činila život gotovo nepodnošljivim da bi država subvencijama nagradila pomenuto preduzeće – a kilometarsko jezero kao zaostavština predstavlja savremeni muzej kulture na otvorenom i predeo izuzetnih go*narskih odl(i/u)ka.

Ovogodišnja turistička sezona na Jezeru fekalija koja je danas zvanično otvorena sigurno će biti uspešnija od prošle, ali se nadamo da će lagunu go*ana nadležni konačno ukloniti budući da zaslužni za ekološku bombu; farma svinja “Temerin agrar”, ”Gobem” i čelnici opštine Temerin to nisu uradili – iako su potonji istakli da je “problem rešen”.

U slučaju da se to ne dogodi jezero bi moglo postati i najveće srpsko klizalište impozantnih dimenzija – od oko 800 metara dužine, širine 30 metara, dok je prosečna dubina od 2 do 3 metra.

Dolazak vam neće predstavljati nikakav problem, jezero ćete vrlo lako namirisati. Ako se isključivo oslanjate na navigaciju označeno je i na gugl mapama, tako da ne brinite. Za odmor tražiti više zaista bi bilo neskromno, tako da – put pod noge.

Skriveno jezero usred Novog Sada raj za pecaroše i oaza za beg iz grada (FOTO)

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

666 Shares
666 Shares
Share via
Copy link