Magazin

Jelena se vratila iz Holandije zbog ljubavi iz mladosti, a onda pala u šake monstruma

Jelena-Turudic sa sinom
Jelena sa sinom /privatna arhiva

Možeš sto godina da živiš u razvijenom svetu i da budeš emancipovana koliko hoćeš, ali kad naletiš na psihopatu, teško je iščupati se iz njegovih kandži. Ponekad se, zapravo, čini da je to potpuno nemoguće i ostaje ti da živiš u večitom strahu i nadi da će se nešto promeniti – započinje svoju priču 42-godišnja Jelena Turudić Langenberg.

Njoj je povratak u rodnu Inđiju, gde je nameravala da se skrasi sa svojim sinčićem Lukom, doneo toliko nevolja da je odlučila da se vrati u Holandiju, zemlju koju je napustila – zbog ljubavi.

Tragična pogibija

– Živela sam tamo od 2011. godine, udala se, dobila dete, potom i državljanstvo. Muž i ja smo se razdvojili i 2016. godine vratila sam se u Inđiju kako bih nastavila život sa svojom najvećom ljubavlju iz mladosti. Te kobne većeri, čim sam stigla s aerodroma,  javila sam svom budućem da sam stigla, da bih dva sata posle toga dobila vest da je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Malo je reći da sam bila slomljena, za mene je u tom trenutku sve stalo, da mi nije bilo deteta, otišla bih za njim – govori Jelena brišući suze i dodaje da je narednih nekoliko godina provela “kao u bunilu”.

Rane nisu zacelile

–  Brinula sam o sinu, najvažnije mi je bilo, u celom tom haosu, da on bude dobro. Nismo oskudevali ni u čemu jer je njegov otac, zvanično još uvek moj muž, slao novac, a radila sam i onlajn posao koji sam prenela iz Holandije. Na pamet mi nije padalo da bih mogla da se zaljubim, nikakva veza nije dolazila u obzir, moje rane ni izbliza nisu zacelile – nastavlja svoju ispovest Jelena.

Bio je moje rame za plakanje

A onda se pojavio prijatelj iz detinjstva, s kojim je mogla da priča o svemu, koji joj je postao rame za plakanje.

Jelena-Turudic
Jelena Turudić /privatna arhiva

–  O. je satima strpljivo slušao moje jadikovke, tešio me je i hrabrio, a ja, onako sluđena, nisam shvatala da je zaljubljen u mene. S vremenom smo ušli u neku vrstu veze ali sam mu u startu stavila do znanja da nisam sposobna za dublja osećanja. Nije mi se dopadalo to što sa četrdeset i kusur ništa ne radi, kasnije sam saznala da se izdržava tako što provaljuje u kuće i to me je dodatno odbilo od njega. Tada je već bilo kasno. Nije me puštao. Počeo je da pije, postajao je posesivan, patološki ljubomoran. Malo pomalo, bivao je sve agresivniji, najpre me je maltretirao psihički, a onda je počeo da nasrće na mene. Plašila sam ga se, ali nisam htela da dozvolim da me zlostavlja. Kada me je prvi put udario, pozvala sam  policiju – kaže Jelena kojoj je prvo iskustvo sa organima reda nanelo novu traumu.

Umesto njega, priveli su mene

– Nekoliko meseci nakon što sam se preselila u Novi Sad, došao je kod mene i posvađali smo se. Bila sam u trećem mesecu trudnoće, nosila sam njegovo dete, ali to ga nije sprečilo da me, besan što sam otišla na kafu s jednim drugarom, udari nekoliko puta šakom u glavu. Kad je došla policija, on je već pobegao. Nakon uvida u ličnu kartu priveli su me u stanicu pominjući dve crvene poternice. Nisam imala pojma o čemu se radi.

Izgubila bebu

– Držali su me u toj sobi za ispitivanje punih pet sati, nisu mi dozvolili da se ikom javim, čak ni da nazovem majku u Inđiju kod koje mi je bilo dete. Potom su me odveli u zgradu MUP-a u Pap Pavla, gde su ponovo spominjali poternice, da bih posle toga završila na Klisi, u ćeliji sa prostitutkom, dilerkom droge i ženom koja je zaklala svog partnera.

– Nisam prestajala da plačem, a čuvarka me je samo podsmešljivo gledala. Na kraju se ispostavilo da su te crvene poternice raspisane zbog ordinarnih gluposti, da nisam kriva ni po jednom osnovu. U međuvremenu, O. je prijavio moj nestanak a ja sam zbog stresa izgubila bebu. Niko zbog toga nije odgovarao, niti je on kažnjen zbog nasilja.

Zabrana prilaska ne važi za psihopatu

Zlostavljanje, kako tvrdi Jelena, nije nikada prestalo, ona je to prijavljivala i policija je, ruku na srce, redovno reagovala. O. je jednom zbog nasilja završio u zatvoru, bio je tamo trideset dana, drugi put su mu “odrezali” samo osam,  ali Jelena ni tada nije imala mira.

Dobijala je užasne poruke od njegovih pajtaša, a kad je izašao, odmah je došao kod nje, kao da se ništa nije desilo. Da razgovaraju, da raščiste. Pristajala je iz straha, pokušavala je na lep način da raskine tu toksičnu vezu, ali to za njega nije bila opcija.

– Obećavao je da će sve biti u redu, da će se popraviti, govorio je da ne može bez mene. A onda opet iznova– pijanstvo, svađe, nasilje. Tako je bilo i u avgustu prošle godine, kada smo otišli na splav na Drini, gde me je davio, a zatim  pretukao i na kraju pobegao čamcem.

– Policija je došla na lice mesta, a dok sam ih pratila kolima, udarila sam u betonski stub i teško se povredila, toliko da nedeljama nisam mogla da se krećem. O. je, kao i obično, dobio mesec dana zabrane prilaska (to je redovno kršio), a na sudu sam svedočila – ćutanjem. I to mi nije bilo prvi put.

Ubiću ti mamu

– Svesna sam toga da je to pogrešno, ali plašila sam se. Bila sam jednom optužena zbog lažnog prijavljivanja, nisam dozvolila policiji da mi uzme telefon s pretećim porukama. Kad vam neko kaže da će vam raščerečiti dete i spaliti kuću,  povlačite se, pokušavate da “budete dobri” da biste se zaštitili.

– Poslednji put, kad sam mu rekla da se vraćam mužu u Holandiju, pretukao me je i porazbijao sve po stanu, a moj sinčić je sve to gledao i potpuno se istraumirao. Ponovo je dobio zabranu prilaska (šestu po redu!) i sada šalje poruke. Detetu je napisao “Ubiću ti mamu, nema je više”, a meni poručuje da me voli. Svesna sam toga da sam upala u začarani krug i da nema drugog izlaza osim da odem odavde. Čekam da dete završi školu i odosmo, za mene je to jedino rešenje – zaključuje naša sagovornica.

Zašto sve ovo pričam?

– Dobro je pitanje – zašto vam sve ovo pričam?  Otvorite četvore oči kada birate partnera. Ni u Srbiji, niti bilo gde u svetu, ne postoji stopostotna zaštita od psihopate-zlostavljača. Za takve ne postoji zabrana prilaska, kad odluče da vam naude, provaliće u kuću, sačekaće vas negde, poslaće nekoga da vas pretuče. Ubiće vas.

– Procenite dobro kakva je osoba kojoj poklanjate poverenje i ljubav, nikada ne znate u kom pravcu to može krenuti – završava svoju ispovest Jelena Turudić Langerberg.

Iz “skladnog braka” sa nasilnim mužem pobegla u starački dom i pronašla svoju sreću

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
457 Shares
457 Shares
Share via
Copy link