Putovanja

11 najboljih svetskih aviokompanija sa 5 zvezdica

Na svetu postoje brojne aviokompanije, ali samo se neke među njima mogu pohvaliti statusom najboljih, odnosno da su ocenjene sa maksimalnih pet zvezdica. Trenutno postoji 11 takvih aviokompanija koje su uspele da zadovolje stroge kriterijume Skytrax-a, konsultantske kuće koja se bavi ocenjivanjem i rangiranjem aviona, aerodroma i aviokompanija.

Kategorija “pet zvezdica” podrazumeva veoma visoke standarde koje aviokompanija mora da pruži svojim klijentima, kako u pogledu aerodroma tako i aviona. Tu takođe spada i doslednost i visoki standardi usluga osoblja bilo na samom letu ili na aerodromu. U poslednje vreme značajna stvar je i dostupnost online usluga, pa se samim tim bolje rangira aviokompanija koja ima avio karte koje se kupuju online. Ocena kvaliteta koju formira Skytrax smatra se merilom globalne izvrsnosti.

Kako aviokompanija može da zasluži pet zvezdica?

Uticajna britanska konsultantska kuća Skytrax ustanovila je sajt za rangiranje aviokompanija, a kao vrhunac najbolje aviokompanije dobijaju status pet zvezdica. Ta čast pripada samo onim aviokompanijama koje su lideri po kvalitetu i pružanju usluga klijentima. Ovo rangiranje zasnovano je na ocenjivanju usluga na aerodromu i tokom leta u više od 800 kategorija.

Ono što je karakteristično za ovo rangiranje jeste da se gleda prosek ocena u svim kategorijama, pa tako jedna avio kompanija može da ima vrhunske ocene kada je u pitanju kvalitet pruženih usluga na aerodromu, dok druga kada je reč o ekonomskim standardima kabine. Stoga, nije nužno da se obezbedi ocena 5 u svim kategorijama, ali je važno da prosek svih ocena bude približno pet kako bi određena kompanija mogla da se uđe u kategoriju najbolje avio kompanije na svetu.

Koje su to najbolje aviokompanije koje imaju pet zvezdica?

Zaključno sa 2018. godinom na svetu postoji ukupno 11 aviokompanija koje kvalitetom svojih usluga zaslužuju status kompanije sa pet zvezdica. Zanimljivo je da je samo jedna aviokompanija sa ove liste evropska – Lufthansa, dok je preostalih deset sa azijskog kontinenta.

#Asiana Airlines – južnokorejski ponos

Aviokompanija Asiana Airlines osnovana je 1988. godine u Seulu, prestonici Južne Koreje, a bazni aerodrom ove kompanije je Međunarodni aerodrom Gimpo. Ova kompanija od 2007. godine nosi status aviokompanije sa pet zvezdica.

Asiana Airlines kompanija je još sredinom devedesetih godina prošlog veka počela da se fokusira na ekologiju i ulaže napore kako bi postala ekološki prihvatljiva kompanija, među kojima su potpuna zabrana pušenja i prodaja cigareta na aerodromu. Neki od Asianinih drugih ekoloških programa uključuju sistem za merenje i smanjenje emisije štetnih gasova, kao i smanjenje zagađenja od strane njenih zemaljskih objekata. Ova aviokompanija ima flotu od 83 savremeno opremljena aviona, a trenutno leti ka više od 90 destinacija širom sveta.

#All Nippon Airways kompanija sa najboljom aerodromskom uslugom

All Nippon Airways je najveća aviokompanija u Japanu, kada je u pitanju veličina flote. Broji više od 230 aviona, koji lete ka skoro 100 destinacija širom sveta. Bazni aerodromi ove kompanije su Narita i Haneda aerodromi u Tokiju. Osnovana je 1952. godine.

Ova aviokompanija od 2013. godine ima status pet zvezdica, a pre svega zbog vrhunskog kvaliteta aerodromskih usluga (višestruko nagrađivana u ovoj kategoriji) i moderno opremljenih aviona, među kojima se ističu najnoviji modeli Airbus-a i Boeing-a.

#Etihad Airways – luksuzna rezidencija u avionu

Etihad Airways je kompanija koja je osnovana 2003. godine u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Ova kompanija poseduje flotu koja broji više od 100 aviona, a letovi se sa Međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju obavljaju ka više od 70 svetskih destinacija.

Etihad od 201. godine nosi pet zvezdica, a to laskavo priznanje duguje pre svega vrhunski opremljenim avionima. Prvenstveno se tu misli na model Airbus A380, koji ima luksuznu rezidenciju. U rezidenciji se može smestiti jedna ili dvie osobe, u prostoru od 11,6 m2. Ima privatni dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo. Poseduje TV-monitor od 32 inča (81 cm) u salonu, sopstveno kupatilo sa tuš kabinom, dva metra dugi krevet u spavaćoj sobi, sa TV monitorom od 27 inča (69 cm), kao i ličnog batlera.

#Cathay Pacific – vrhunska ponuda u avionima tokom leta

Cathay Pacific Airways je kineska aviokompanija sa sedištem u Hongkongu. Kompanija ima više od 150 aviona u svojoj floti, koji saobraćaju ka skoro 80 destinacija. Osnovana je 1946. godine, a od 2006. godine nosilac je zvanja aviokompanije sa pet zvezdica.

Avioni ove kompanije opremljeni su sa ličnim televizorima na svakom sedištu, a u ponudi su azijski i Western filmovi, raznovrsni TV programi, muzika i video igre. Pored toga hrana i piće su besplatni na svim letovima, sa dva topla obroka koja se serviraju na svakom letu duge relacije, zajedno sa besplatnim alkoholnim pićima.

#EVA Air – kompanija bez nesrećnih slučajeva u svojoj istoriji

EVA Air kompanija je tajvanska avio kompanija, osnovana 1989. godine u glavnom gradu, Tajpehu. Međunarodni aerodrom Taoyuan je bazni aerodrom ove kompanije, koja od 2016. godine ima status kompanije sa pet zvezdica. Flota ove kompanije broji 77 avona, koji lete ka više od 60 destinacija širom sveta.

Posebnost ove kompanije je u tome što do sada, EVA Air nije imao nikakve gubitke vazduhoplova ili smrtne slučajeve putnika u svojoj istoriji poslovanja. Od januara 2014. godine, EVA Air je, od 800 svetskih kompanija, rangiran na trećem mestu kada je u pitanju sigurnost, odmah iza Qantas-a i Cathay Pacific-a.

Putnici u avionu

#Garuda Indonesia – ponos Indonezije

Garuda je nacionalna aviokompanija Indonezije, osnovana 1947. godine. Sedište ove kompanije je Međunarodni aerodrom Soekarno-Hatta International u Tangerangu, nadomak Džakarte. Aviokompanija broji više od 140 aviona u svojoj floti, a saobraća ka 90 destinacija, što domaćih, što međunarodnih.

Status kompanije sa pet zvezdica ova kompanija nosi od 2014. godine, a pre svega zahvaljujući velikim ulaganjima s početka druge decenije 21. veka, kada je nabavljena moderna flota Airbus-ovih i Boeing aviona.

#Hainan Airlines – najbolja kineska aviokompanija

Hainan Airlines je kineska aviokompanija osnovana 1993. godine, a spada među 10 najvećih aviokompanija u Aziji. Sedište ove kompanije je Međunarodni aerodrom Haikou Meilan. Flota kompanije broji više od 230 aviona, koji saobračaju ka 110 destinacija širom sveta.

Od 2010. godine ova kompanija ima rejting pet zvezdica, a značajan udeo u tome ima vrhunski kvalitet aerodromskih usluga, kao i odlična opremljenost modernih aviona Airbus i Boeing.

#Japan Airlines – tek uvrštena među elitne aviokompanije

Japan Airlines je nacionalna aviokompanija Japana i najveća kompanija u Aziji. Osnovana je 1951. godine. Bazni aerodromi ove kompanija su dva najveća aerodroma u Tokiju – Haneda i Narita. Poseduje flotu od 166 aviona i saobraća ka više od 90 svetskih destinacija.

Ovu aviokompaniju odlikuje vrhunski kvalitet usluga bilo da je reč na aerodromu ili tokom samog leta u avionu. Aerodrom je opremljen najsavremenijim servisima koji olakšavaju snalaženje putnika. Iz tog i mnogih drugih razloga, ova aviokompanija je od 2018. godine dobila status kompanije sa pet zvezdica.

#Lufthansa – najbolja evropska aviokompanija

Lufthansa je nacionalna aviokompanija Nemačke. Sedište joj je u Kelnu, ali najznačajnija vazdušna luka je na aerodromu Frankfurt. Trenutno je najveća aviokompanija u Evropi po broju prevezenih putnika i druga po veličini flote (268). Saobraća ka više od 220 destinacija širom sveta.

Lufthansa je od 2017. godine jedina evropska, a samim tim i van-azijska, aviokompanija koja poseduje sertifikat pet zvezdica. Najbolja evropska kompanija je ovo priznanje zaslužila, pre svega, odličnim kvalitetom usluga na samom letu, ali i savršeno organizovanim aerodromskim uslugama.

#Qatar Airways – najduži staž među elitom

Qatar Airways je nacionalna i najveća avio kompanija Katara sa sedištem u Dohi. Bazirana je na Međunarodom aerodromu u Dohi, odakle obavlja letove ka više od 150 destinacija. Flota ove kompanije broji 220 aviona, među kojima su najsavremeniji Airbus i Boeing modeli.

Ova kompanija najduže od svih ima status kompanije sa pet zvezdica, od 2006. godine u kontinuitetu, što dovoljno svedoči o kvalitetu pruženih usluga, aviona i zemaljskih objekata ove kompanije. U oktobru 2009. godine, Qatar Airways Airbus A340-600 sproveo je prvi svetski komercijalni let avionom koristeći mešavinu kerozina i sintetičkog gasa (GTL), proizvedenog od prirodnog gasa, na svom letu od londonskog aerodroma Gatwick do Dohe. Svrha eksperimenta je bila da pokaže održivost goriva za mlazne motore koje se dobija iz izvora koji nije podložan naglim promenama cena nafte.

#Singapore Airlines – kompanija sa najboljim aerodromom

Singapore Airlines je nacionalna singapurska aviokompanija, sa sedištem na Changi aerodromu u Singapuru. Osnovana je 1947. godine, a u svojoj floti ima 122 aviona koji saobraćaju ka više od 60 destinacija.

Ova aviokompanija od 2006. godine ima sertifikat pet zvezdica, a pored kvalitetne usluge na letovima i u samim avionima, najzaslužniji za to jeste aerodrom, koji već godinama unazad biva proglašavan za najbolji svetski aerodrom.

Ono što je važno napomenuti jeste da jednom stečeni status kompanije sa pet zvezdica ne znači da će doveka biti tako, pa aviokompanije moraju konstantno da se trude da održavaju, ali i da unapređuju kvalitet svojih usluga. Važno je ići u korak sa trendovima i pratiti modernizaciju, pre svega kada je u pitanju bezbednost, a onda i ostale usluge koje aviokompanija mora da pruži.

Pravilo koje nas je najviše izluđivalo na aerodromu uskoro postaje prošlost

21 Shares
Share via
Copy link