Magazin Srbija

„Jaroslav Černi“ u vlasništvu Milenijum tima angažovan na izradi studija za Rio Tinto

jaroslav-cerni
Foto: N1

Insitut „Jaroslav Černi“ koji je prodat Milenijum timu, firmi bliskoj SNS, angažovan je na izradi niza studija u vezi sa vodama na projektu Rio Tinta.

Osim monitoringa podzemnih i površinskih voda koje sprovodi od 2018. godine, Institut radi i Hidrološku studiju reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje, „Jadar“ projekat studiju snabdevanja vodom, Studiju o ispuštanju otpadnih voda, Hidrotehničku studiju zaštite od poplava i Hidrotehničku studiju relokacije reke Korenite, piše Danas.

Javnost strahuje da će država koja je stala iza projekta Jadar preko firme koja je angažovana na brojnim državnim projektima, od Beograda na vodi do metroa, moći da utiče na nalaze stručnjaka ukoliko oni ne budu povoljni za investitore.

– Sve dok vlasnik može da otpusti i primi nekog drugog, može da utiče na stručnjake – ocenjuje za Danas Danijel Dašić, građevinski inženjer za koga je „Jaroslav černi“ jedna od institucija koji su garant stručnosti u ovoj zemlji.

Ovaj institut je, kaže Dašić, institucija.

– Postoje stvari koje bi morale biti nadnacionalne i van politike. Institut je kamen temeljac stručnosti u ovoj zemlji i njegova privatizacija je samoubistvo struke. Ako ljudi sa novcem i kratkoročnim interesima, a bez vizije o javnom strateškom interesu zemlje, upravljaju njime, za očekivati je da im je prvi cilj profit – ističe sagovornik Danasa.

Vođa pokreta Kreni pokreni koji je jedna od organizatora ekoloških protesta prethodne dve subote, Savo Manojlović, podseća da su dve prepreke kada god vlasti krenu u pravcu nekih ekološki štetnih projekata.

– Stručnjaci od integriteta i narodna pobuna. Nezavisni eksperti su ti koji daju stručnu opravdanost ljudima koji se bune. Pitanja Makiša, Rio Tinta i minihdroelektrana upravo su dobri primeri kako se kombinovanjem struke i narodne pobune brane interesi Srbije. Privatizacijom Instituta vlast zapravo želi poslušnu struku i nauku koja neće služiti istini, već privatnim interesima – kaže Manojlović za Danas.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ipak, kaže da za pretpostavku da će vlast uticati na to da studije budu povoljne za investitore, u ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza.

– Ako bi Milenijum tim bio angažovan na radovima u rudniku, onda bi se moglo postaviti pitanje sukoba interesa. To je neupitno ako Černi bude radio procene na projektima Milenijum tima. U ovom slučaju, za sada nema razloga za takvu pretpostavku – zaključuje Nenadić za Danas.

Podsetimo, Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi u Beogradu prodat je konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta.

Firma Milenijum tim se povezuje sa Srpskom naprednom strankom.

Ovo su katastrofe koje je izazvao Rio Tinto širom sveta, u Srbiji neće jer nas mnogo vole

OGLAS

78 Shares
Share via
Copy link