Koronavirus Magazin

Lek za koronu koji dobija Srbija ispitan samo na pacovima i psima

Favipiravir
PRNewsfoto/Zhejiang Hisun Pharmaceutical

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek „haifukang“, a jedino što je mogla da shvati s natpisa na kutiji je da su u pitanju favipiravir tablete. Nije joj to mnogo značilo. Sve dok nije našla uputstvo na srpskom jeziku, koje je mogla da razume.

– Doktorka me je pitala da li planiram trudnoću u narednim mesecima, i kad sam rekla ne, prepisala mi ovaj lek. Pila sam prvog dana dva puta po osam tableta, sledeća četiri dva puta po tri. Onda sam našla uputstvo na srpskom. Ispostavilo se da bezbednost tog leka uopšte nije dovoljno ispitana, pozivaju se na studiju sprovedenu na pacovima i psima, a lista neželjenih reakcija je podugačka – kaže Ana i prilaže uputstvo za lek.

Upozorenja su uokvirena već na početku. Ima ih pet:

1.  S obzirom da su zabeležena teratogena i embriotoksična dejstva u studijama favipiravira na životinjama, lek nemojte primenjivati kod žena za koje se zna ili za koje se sumnja da su trudne.

2.  Kada primenjujete lek favipiravir kod žena koje mogu da rađaju, pre početka terapije potvrdite da je rezultat testa trudnoće negativan. Objasnite sve rizike detaljno i uputite pacijentkinje da sa partnerom koriste najefikasnije metode kontracepcije za vreme odnosa tokom terapije i 7 dana nakon završetka lečenja.

3. Lek favipiravir se distribuira u spermi. Kada dajete lek pacijentima muškog pola objasnite sve rizike detaljno i uputite pacijente da sa partnerom koriste najefikasnije metode kontracepcije za vreme odnosa tokom terapije i 7 dana nakon završetka lečenja (muškarci moraju da nose kondom). Osim toga, uputite pacijente da ne smeju da imaju seksualne odnose sa trudnicama.

4. Pre tretmana detaljno pismeno objasnite efikasnost i rizike (uključujući rizik od izloženosti fetusa) pacijentima ili članovima njihovih porodica i obezbedite njihov pisani pristanak.

5. Pažljivo ispitajte neophodnost primene leka favipiravira pre upotrebe.

U delu koji ukazuje na moguće neželjene reakcije navodi se da za primenu trenutno odobrenih doza nedostaje adekvatno iskustvo, dok prva rečenica, kad su u pitanju predostrožnosti, glasi: Nije sprovedena nijedna klinička studija koja bi ispitala efikasnost i bezbednost favipiravira u odobrenim dozama.

Napomenuto je, između ostalog, i da u jednomesečnoj studiji na psima starim 8 nedelja zabeleženi su smrtni slučajevi nakon 20. dana sa dozom od 60mg/kg/dan koja je bila manja od letalne doze za mlade pse. Kod juvenilnih životinja (pacova starih 6 dana i pasa starih 8 nedelja) zabeleženi su abnormalni hod, atrofija i vakuolacija vlakana skeletnih mišića, degeneracija-nekroza-mineralizacija papilarnog mišića, prenosi Nova.rs.

U aprilu je objavljeno da će se antivirusni lek favipiravir, koji se donedavno davao samo u bolničkim uslovima, davati već na prvom koraku u kovid ambulantama. Lek isključivo koristiti pod nadzorom lekara.

Pulmolog Žujović traži da Vučiću komunalna piše kaznu zbog nepoštovanja mera

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

7.1K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap