Lifestyle

Lenji ste? Evo kako da pobedite lenjost za samo jedan minut dnevno

U ljudskoj je prirodi da sebi postavljamo ciljeve. Manje, veće, jednostavnije ili komplikovanije, ponekad i nedostižne. Ali, volimo da se nadamo, volimo da verujemo da možemo da usvojimo nove navike, postignemo određeni napredak i učinimo svoj život onakvim kakvim smo ga u idealnom scenariju zamislili.

I kad se konačno pokrenemo i uložimo napor, na videlo obično izlazi ona druga strana koju svako od nas ima. Nastupaju lenjost, odustajanje, strah od promene i osećaj tereta odgovornosti koju smo sami sebi natovarili na leđa. Tada nam se sve to učini previše i smatramo da je najbolje ili pak najjednostavnije – odustati.

Ipak, u Japanu se ne predaju tako lako pred samima sobom. I zato, u njihovoj je kulturi prepoznata tehnika nazvana ‘Kaizen’. Zasnovana na ‘principu jednog minuta’, suština ove metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljan samo jedan minut u danu da promenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da taj ‘revolucionarni’ minut bude svakoga dana u isto vreme.

Jedan minut za postizanje promene? Zvuči nemoguće, ali je dovoljno vremenski beznačajan da niko od nas nema opravdanje da ne pokuša da primeni ovu metodu. Dakle, nebitno je da li svakoga dana u, na primer u 7 ujutro, jedan minut radite čučnjeve, pročitate stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno dišete – ‘Kaizen’ metoda, uvereni su Japanci, pretvoriće vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo. Sitnim koracima napredovaćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

spavanje-pidzama-san

Ipak, imajte na umu da, kada želite da postgnete određeni cilj, važno je da prevladaei osećaj nepoverenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste osvestili da ste se pomerili s mrtve tačke je činjenica da ste započeli. Podstaknuti tom spoznajom, s vremenom ćete početi da produžavate vaš ‘minut promene’ i sve će postajati smislenije.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dve reči ‘kai’ (promena) i ‘zen’ (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savetnik za menadžment, čovek koji veruje kako je ova filozofija podjednako uspešna i primenjiva i u poslovnom i u privatnom životu.

Šta sve zapravo znači Fejsbuk lajk

Jutarnji

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link