Magazin

Ja sam ta Slavica sa interneta što me svi ponižavaju, pljuju, kritikuju, ime mi prljaju!

Duško Radović je zapisao: “Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”.

Neko bi pomislio da je ime samo po sebi dovoljno da bi se ponosno okačilo na metalnoj tabli ili detektovalo na Gugl mapama.

Ono što Duško nije rekao, ali se čita između redova je da je ime samo šarmantan dodatak na uspeh i ličnost koje će, možda, jednog dana dete postati.

Čuvena zagonetka kaže: “Šta je tvoje, ali ga svi drugi koriste više nego ti”. Dva imena ovih dana na društvenim mrežama više koriste internet korisnici nego njihovi vlasnici.

Slavice su postale ozloglašena sorta, svojevrsni vrh ledenog brega koji predstavljaju neznanje, žargonski rečeno zatucanost, sklonost teorijama zavere, patrijarhalnim i malograđanskim vrednostima.

Njihova imena se, najviše na Tviteru, koriste kad žele da se predstavi osoba koja se protivi bilo kakvoj vrsti napretka.

Slavica je pandan za američku Keren.

Naime, ime Keren u mejnstrim kulturi koristi se kao oličenje pripadnice srednje klase koja koristi svoje društvene privilegije, i iz udobnosti fotelje na društvenoj lestvici iznosi problematične stavove koji degradiraju ili omalovažavaju pripadnike drugih grupa.

Srpska Keren je Slavica.

U našoj verziji Slavica je pripadnica niže klase, opisana je najčešće kao neobrazovana ili nisko obrazovana osoba koja je protiv vakcinacije, nošenja maski, poštovanja epidemioloških mera, ubeđena je da je Bil Gejts sve ovo osmislio, osuđuje žrtve seksualnog zlostavljanja sa čuvenim pitanjem: „Zašto se tek sad javila?

Šta je ona radila na tom mestu sa tim muškarcem? Meni se to ne bi desilo. Mi smo poštene žene, a vidi nju kako se obukla, sama je tražila“.

Slavica se neretko koristi u kontekstu žene domaćice ili komšinice sa kojom se vode trivijalni razgovori o ručku, deci i šta se desilo na vestima.

Međutim, neki su odlučili da prigrle ideju šta predstavlja Slavica, pa su tako na društvenim mrežama pojedine žene rekle da su „one Slavice“ i da nemaju čega da se stide kad je bunt protiv vakcinacije u pitanju.

Slavice koje se ne slažu sa stavovima koje su im dodeli na društvenim mrežama verovatno se pitaju kako je njihovo ime dospelo u kontekst „neobaveštenih, tvrdoglavih i neobrazovanih ljudi“.

Po sredi je fenomen koji često ili tradicionalno ime bez razloga stavlja u negativnu sferu društva, predstavljajući ga kao nešto što je pregazilo vreme, prenosi Žena.

Beleška za Slavicu: Ljudi umiru naivni dok ti širiš teorije zavere

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap