Dogadjaji Izložbe

Izložba radova Dragana Jankova u Galeriji Rajka Mamuzića

Izložba slika i crteža Dragana Jankova biće otvorena u četvrtak, 14. aprila u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 14. maja.

Dragan Jankov rođen je u Novom Sadu gde je i završio Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ 1980. godine i diplomirao slikarstvo na Akademiji umetnosti 1989. godine. Član SULUV-a i AIAP UNESCO od 1990. godine. Odlazio je na studijske boravke u Pariz 1987, 1989, 1990. godine. Dobitnik je Nagrade za crtež na IV Bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža, Otkupne nagrade na X Sremskomitrovačkom salonu, Nagrade za slikarstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Nagrade za slikarstvo na XX Novosadskom salonu, Otkupne nagrade na 41. Prolećnoj izložbi SULUV-a, Nagrade „Top 10“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nagrade za slikarstvo na 45. Godišnjoj izložbi SULUV-a i Nagrade za slikarstvo na 53. Godišnjoj izložbi SULUV-a.

dragan_jankov

Slobodan Tišma kaže „da je ključna reč na njegovim slikama, ispred i iza svakog krajolika, sloboda, koja je bespredmetna i izvanprostorna, sloboda od svake prinude, od svakog zadatka. Naslikane reči, govore o konceptualizaciji slike, o njenoj nevidljivosti, ili onostranosti, iza svakog njegovog pejzaža stoji nešto drugo, neki drugi pejzaž, kao neka nevidljiva suština. Slike Dragana Jankova u svoj svojoj transparentnosti kao da skrivaju nešto, one su zagonetne. Postoji tu neki neuhvatljivi fluid, nečujna muzika koja lebdi iznad svakog pejzaža. Blagi nevidljivi vetar struji slikama, kao ovaploćenje sveopšteg pretapanja i prožimanja. Njegove slike su ugođajne, posmatrajući ih, osećamo zadovoljstvo. Dakle, u pitanju je neka vrsta iluzionizma, slika se ne bavi analizom, razlaganjem, nego sinestezijom, mešanjem različitih fluidnih elemenata koji afirmišu radost. More je Draganova večita tema, zapravo pogled na pučinu, posmatranje mora iz sigurnog zaklona umetnikovog ateljea. Voda i svetlost, Sunce i Okean stoje nasuprot sitnim profanim predmetima svakodnevne upotrebe. Slike su pune citata, puno je iskaza ljubavi, pre svega, prema modernoj umetnosti koja se otkriva kao realan utopijski prostor, ali ne kao prostor bekstva, nego kao jedini moguć i apsolutno bitan, u pitanju je neka vrsta zemaljskog raja u kome prebiva umetnik.“

Pročitajte šta vas očekuje na Novosadskom sajmu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ivana Vukovac

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share