zolnai_keramika_izlozba
Izvor: www.muzejvojvodine.org.rs
Dogadjaji Izložbe

Izlozba poznate keramike Žolnai od ponedeljka u Muzeju Vojvodine

Deo bogate kolekcije keramike Žolnai Novosađani će moći da pogledaju od ponedeljka 11. aprila u Muzeju Vojvodine. Otvaranje izložbe pod nazivom Magična reč – Žolnai je u 13 časova, a deo je kolekcije muzeja Janus Pannonius iz Pečuja.

Autorka izložbe je Oršolja Kovač, a za novosadsku publiku pripremljena je kolekcija od 120 upotrebnih i ukrasnih predmeta, kao i bogata dokumentacija o razvoju jedne od najpoznatijih evropskih manufaktura.

Fabriku Žolnai je u gradu Pečuju u Mađarskoj osnovo Mikloš Žolnai davne 1853. godine za svog sina Ignjaca, koji je u fabrici proizvodio keramiku i umetničke predmete od gline.Kasnije se u posao uključio i Vilmoš Žolnai, drugi Miklošev sin, koji se zalagao za proizvodnju ukrasne keramike. Ukrasna keramika je nedugo nakon toga postala i zaštitini znak fabrike.

Zahvaljujući njemu fabrika Žolnai je postala poznata u čitavom svetu, a proizvodi su izlagani na međunarodnim izložbama u Beču i Parizu, gde je osvojio Grad Pri. Keramika Žolnai otporna na vremenske uslove, korišćena je za ukrašavanje zgrada, pogotovo u periodu secesije, a ubrzo je ova fabrika postala najveća fabrika u Austorugarskoj. Žolnai keramika krasi i građevine u Srbiji, poput Rajhlove palate i Gradske kuće u Subotici, crkve Imena Marijinog u Novom Sadu i hotela Moskva u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 1. juna 2016. godine.

Pročitajte više o događjima u Novom Sadu

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share