Dogadjaji Izložbe

Izložba posvećena Omladinskim radnim akcijama

Izložba “Stvaraoci”, autora Darijuša Samiija, otvara se u četvrtak 12. maja u 12 sati u Muzeju Vojvodine u Dunavskoj 35. Ovom izložbom otvara se i manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” koja će trajati do 21. maja. Muzeji će biti otvoreni svaki dan od 10 do 22 sata. Manifestacija će obuhvatati čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Izložba “Stvaraoci” se organizuje povodom jubileja 70 godina od prve Omladinske radne akcije u Jugoslaviji. Izgradnjom pruge Brčko-Banovići 1946. godine započela je čitava era masovnih radnih akcija u kojima su mladi uz pesmu i veru u svetliju budućnost izgrađivali ratom opustošenu zemlju.

Poduhvati u koje se omladina upustila imali su razmere koje nisu nadmašene do danas. Otvorene su trase pruga, puteva i udareni temelji mnogih budućih fabrika i naselja. U generacijama koje su stasavale postojala je svest da se nešto može promeniti svojim trudom i inicijativom. Zajedno sa nestankom Jugoslavije i fenomen Omladinskih radnih akcija postao je deo istorije.

Posetite izložbu posvećenu vojvođanskim ribarima.

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link