Dogadjaji Izložbe

Izložba Počeci informacionih tehnologija u Novom Sadu

Izložba Počeci informacionih tehnologija u Novom Sadu u kontekstu opšte istorije razvoja kompjutera otvara se u petak, 18. marta u 19 časova u Atrijumu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. To je prva izložbe sa ovakvom tematikom u Novom Sadu, a autor izložbe, kataloga, kao i prateće veb prezentacije je kustos istoričar Atila Hornok.

izlozba-Poceci-informacionih-tehnologija3
Muzej grada Novog Sada

Izložba se sastoji iz nekoliko segmenata. Izabrani predmeti u prvom delu prate razvoj informacionih tehnologija u svetu, od početka računanja, preko prvih kalkulatora do izuzetnih izuma 20. veka. U ovom delu postavke posebna pažnja je poklonjena „pionirima“ kompjuterskog doba, ljudima koji su svojim pronalascima, teoretskim i praktičnim, promenili tok istorije. Drugi deo izložbe je posvećen istorijatu razvoja informacionih tehnologija u Novom Sadu. Za ovaj segment postavke upotrebljena je, do sad nedostupna ili slabo dostupna, dokumentacija, kao i autentični predmeti korišćeni u prvom Elektronskom računarskom centru. Popularno nazvan ERC je tokom 70-ih godina 20. veka imao za cilj da revolucionarno unapredi upravljanje gradom i njegovim resursima, kao i da olakša svakodnevni život Novosađana. Na ovaj način autor izložbe je pokušao da rasvetli jedan deo novije istorije grada  koji do sada nije bio poznat široj javnosti.

Na izložbi su takođe izloženi radovi novosadskog slikara Milana Kešelja, iz cilusa Dobar dan, komunikacijo, nastali u periodu od 1993. do 2002. godine, inspirisani razvojem komunikacionih tehnologija. Posetioci će biti u prilici da na izložbi pogledaju i tri kratka dokumntrana filma o počecima informacionih tehnologija u Vojvodini, koji se čuvaju u Arhivi RTV Vojvodine.

izlozba-Poceci-informacionih-tehnologija
Muzej grada Novog Sada

Posebnu atraktivnost izložbe čine njeni interaktivni sadržaji, kao i mogućnost da korišćenjem, namenski kreirane, veb prezentacije, svaki posetilac interpretira izložene predmete na svoj način i da je tako obogati vlastitim znanjima i iskustvima.

Ova nesvakidašnja muzejska izložba je svojevrstan omaž svim pojedincima koji su sačuvali predmete i dokumenta iz oblasti informatike Grada, prepoznali ih kao kulturno-istorijsko nasleđe i omogućili Muzeju grada Novog Sada da ih stručno obradi i prezentuje.

– Ideja za izložbu Počeci informacionih tehnologija u Novom Sadu u kontekstu opšte istorije razvoja kompjutera, nastala je kada smo jednom prilikom u depou Muzeja grada Novog Sada videli delove starog „mejnfrejm kompjutera“ iz prvog novosadskog Elektronskog računarskog centra, među Novosađanima poznatijeg pod skraćenim imenom ERC. Susret sa ovim, svojevremeno istinskim čudom tehnike koje je, naravno, danas samo deo istorije, poslužio nam je kao inspiracija za izložbu koja bi vratila njene posetioce u ne tako davnu prošlost, u vreme bezbrižnih sedamdesetih godina prošlog veka kada je globalna „IT revolucija“ bila tek u povoju – kaže autor Atila Hornok.

Veb prezentaciju izložbe svi zainteresovani moglu pogledati na sledećem linku http://nsit.museumns.rs. Izložba će biti otvorena do 1. jula 2016. godine.

Pročitajte najavu izložbe u Muzeju Vojvodine.

 

Share via
Copy link