Izložbe

Izložba domaćih umetnika rizo tehnike štampe

Izložba radova aktuelnih domaćih dizajnera i ilustratora štampanih stvari PDP AllStars biće otvorena do 29. januara u galeriji “Most” Zavoda za kulturu Vojvodine u Novom Sadu. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radovima štampanim pomoću posebne tehnike na rizografu, sa maksimalno tri boje – crvenom, plavom  i crnom.

Izložba će trajati trajaće do 29. januara 2016. u galeriji “Most” Zavoda za kulturu Vojvodine (Vojvode Putnika 2) u Novom Sadu, sa ciljem da predstavi široj javnosti radove aktuelnih umetnika domaće dizajnerske scene štampanih niskobudžetnom štampom. Svi zainteresovani mogu posetiti izložbu radnim danima od 9 do 14h.

Posetioci imaju priliku da vide radove autora koji su se uhvatili u koštac sa izazovima jeftine i
nepredvidive rizo tehnike štampe na A3 formatu, sa maksimalno tri boje – crvenom, plavom  i crnom. Iako je osnovna namena rizografa štampa visokotiražnih birokratskih proizvoda, poput različitih uplatnica i priznanica, zbog ekonomičnosti, ali i posebnog šarma koji nose otisci koji nisu uvek precizni, sve je popularniji u krugovima svetskih dizajnera i ilustratora. Ideja o izložbi plakata nastala je kao odgovor na temu sedme PDP konferencije kreativnih
medija – LoFiHi (Lo fidelity, Hi creativity).

Lo-Fi-Hi koncept posvećen je istraživanju izazova i rešenja uslovljenim nekom vrstom ograničenja koje ideje autora stavljaju na test i teraju ga na pristup koji će ih prevazići, te pruža mogućnost inovacije kada su uslovi ispod prosečni i naizgled nemogući.

U okviru radova izložbe, domaćim umetnicima su postavljena ograničenja po pitanju dimenzije plakata, specifičnih boja i same tehnike štampe.

Autori čiji su radovi izloženi: Lazar Bodroža i Nenad Trifunović iz dizajn studija Metaklinika,
Jovan Trkulja,  Milan Letić. Marijana Rot i Milica Pantelić iz studija Peter Gregson, kao i Bratislav Milenković, Davor Gromilović, Monika Lang, Željko Lončar, Marina Milanović,
Marko Purać, Stefan Stanojević i Mirko Žarković. Na izložbi su takođe predstavljeni pobednički radovi Ivane Radmanovac, Jovane Janković i Ivana Mesaroša, sa konkursa za dizajn plakata poslednje PDP konferencije.

PDP je konferencija kreativnih medija koja se već 8 godina održava u Novom Sadu. Konferencija okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link