Dogadjaji Izložbe

Izložba dela Stojana Aralice u Spomen-zbirci

„Izložbom Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica“ u četvrtak, 12. maja u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog svečano će biti otvorena manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 u Novom Sadu. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Stanislav Živković.

Tematski osmišljenim programom i postavkama, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2016. obeležava pet i po decenija od otvaranja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Ova izložba zamišljena je kao jedno od centralnih dešavanja kojim se na dostojan način obeležavaju značajne institucionalne godišnjice, a uključena je i u program manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, koja se pod sloganom „Moj grad – moj muzej ” održava od 12. do 21. maja, uključujući i obeležavanje 12. Evropske noći muzeja koja je zakazana za 21. maj.

Šesta po redu izložba iz serijala „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“ posvećena je prijateljskom odnosu kolekcionara i slikara Stojana Aralice (1883–1980). Postavka autorke Jasmine Jakšić Subić doprinosi novom sagledavanju ovog četrdesetogodišnjeg prijateljstva.

Stojan Aralica

Dug i plodan stvaralački život Stojana Aralice, ispunjen kolorizmom, obeležio je jugoslovensku umetnost. U reprezentativnoj kolekciji Pavla Beljanskog (1892–1965) umetnik je zastupljen sa četiri vrhunska dela koja pripadaju različitim periodima u njegovom stvaralaštvu – Voćnjak (1929) i Plava kapija (1930) pariskoj, a Enterijer (1933) i Žena sa slamnim šeširom (1934) zagrebačkoj fazi. Tokom minhenske faze koju je obeležilo studiranje i prvi slikarski uspesi (1909–1925), Pavle Beljanski se takođe nalazio na studijama i započinjao svoju diplomatsku karijeru. Tokom poslednje, beogradske, slikareve faze, Beljanski i Aralica su više negovali prijateljski odnos nego li odnos kolekcionara i umetnika, međusobno su se posećivali ili sretali na prijemima ili u restoranima. Poslednjoj fazi slikarevog rada pripada Autoportret (1971), koji će namenski uraditi za Memorijal umetnika, a koja je puna novog kolorističkog uzleta.

Na postavci će biti prikazano 17 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, kao i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja. Likovni materijal biće dopunjen dokumentarnim segmentom, koji će obuhvatiti i jedino sačuvano pismo kao svedočanstvo o prijateljstvu Pavla Beljanskog i Stojana Aralice, a koje simbolički u Dokumentarnom fondu muzeja nosi inventarni broj jedan. U kolekciji Pavla Beljanskog Araličine slike takođe se nalaze na početku fonda, a na prvom mestu je slika Voćnjak koju je Beljanski od Aralice kupio u Parizu na početku svoje kolekcionarske karijere. Vrhunske vrednosti slikarstva Stojana Aralice kolekcionar je rano prepoznao i uvrstio ga u zbirku, dok je sam umetnik izjavio da je u pitanju jedna od najlepših kolekcija u Evropi.

Izložba „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica“ biće otvorena do 28. avgusta 2016. godine i tokom trajanja izložbe predviđen je raznovrstan program koji će obuhvatiti filmske projekcije, stručna i autorska tumačenja, kao i druge pedagoške programe.

Posetite tribinu posvećnu biciklistima.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share