Dogadjaji Izložbe

Izložba Dejana Živkovića u “Tribini mladih”

Izložba “Impresije iz blistave čeljusti goropadi” umetnika Dejana Živkovića biće otvorena u četvrtak 19. maja u 20 časova na “Tribini mladih”, a postavka traje do 29. maja.
Prema rečima samog autora, izložba je nastala zbog emocionalne, intelektualne, etičke i estetske potrebe za nekom vrstom reakcije na aktuelni društveni sistem “prepun mana i nedoslednosti”.

“Angažovano izvodim seriju radova idejno koherentne i vizuelno dosledne celine koji u fokus interesovanja stavljaju preispitivanje pozicija, uloga i snage individue unutar takvih okolnosti.
Primenivši estetiku pop kulture sa karakteristikama stripa i animiranog filma, uronjen u svet kao akter, posmatrač, subjektivni procenitelj i narator, artikulišem lične upitanosti, dileme i opsesije kako bih zabeležio upečatljive prizore iskrivljene realnosti kroz svoju percepciju sveta koji nas okružuje. Koristeći nadrealne elemente da bih istakao iracionalnosti savremenog društva, kritičkim tretiranjem ozbiljnih tema sredstvima ironije, apsurda, groteske i humora, suočavam se sa problemima poput konzumerizma, komformizma, religijske indoktrinacije, zagađenja, istrebljenja vrsta, socijalne inertnosti, anksioznosti, itd. Ujedno reinterpretirajući velike teme uvaženih slika istorije umetnosti, s namerom da naglasim značaj aktuelnih pitanja kao i važnost prepoznavanja i razumevanja novonastalih društvenih situacija, eksplicitno preuveličavam stvarnost navodeći na smeliji odnos prema njenim apsurdnim pojavama. Ovaj rezultat istraživanja proizilazi iz osnovne koncepcije koja je otvorena za dalju razradu i tumačenje.“

Uživajte u plesno-muzičkom događaju u Akadmiji umetnosti.

 

Share via
Copy link