Izložba „Kamenčić po kamenčić“, na kojoj će biti izloženo 20 dečjih radova koji su nastali na radionici mozaika koju je vodila akademska umetnica Ljiljana Rivić, biće otvorena u utorak, 11. avgusta u 12 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Program kreativne radionice za izradu mozaika bio je namenjen deci školskog uzrasta od 9 do 15 godina.

Deca su u prvoj fazi radionice izrađivala crteže i učila tehniku crtanja, što je podrazumevalo učenje oblika, perspektive i kompozicije. U drugoj fazi usledilo je upoznavanje sa bojom i njenom upotrebom u tehnici mozaika, koja ima svoje specifičnosti, kao što su uklapanje i međusobni odnos boja. Treća faza podrazumevala je učenje indirektnog mozaika – specifične tehnike koja se prvo uči kroz ređanje kamenčića po papiru, a nakon toga sledi izlivanje u predviđenim materijalima za izlivanje mozaika. Mozaici su se radili na zadate teme kao što su: životinje, biljke, cveće, priroda… Takođe, mozaici su se izrađivali od prirodnog kamena, pa su mališani imali priliku da se upoznaju sa različitim vrstama kamenja: mermer, granit, travertin i peščara.

Podeli
Slađana Zličić
Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here