Uncategorized

Evo kako će izgledati Nacionalni stadion u Surčinu

Nacionalni stadion
Foto: Ministarstvo finansija

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će izgradnja nacionalnog stadiona početi sledeće godine, ovo pitanje je ponovo aktuelizovano.

Da će se stadion nalaziti u Surčinu, znalo se i ranije, a Vučić je precizirao i lokaciju, rekavši da će biti blizu auto-puta Miloš Veliki i blizu puta Beograd-Surčin.

On je tom prilikom izneo detalje i o samoj konstrukciji, a Ministarstvo finansija predstavilo je 3D prikaze budućeg stadiona, prenosi portal eKapija.

Nac stadion spolja

S unutrašnje strane biće drvo, a spolja čelična konstrukcija. Sledeće godine počinje da se radi od državnog novca”, izjavio je Vučić, koji je, kako podseća eKapija, rekao i da će kapacitet stadiona biti 55.000 gledalaca.

Dodao je da stadion “neće biti nimalo jeftin”, ali da će biti razvojni projekat za taj deo Beograda. Ekapija podseća da je ministar finansija Siniša Mali ranije izjavio da je u budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

Nac stadion teren

Vlada je u junu 2019. godine formirala Radnu grupu za praćenje realizacije projekta “Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona, sa pratećim sadržajima”.

U avgustu je, potom Urbanistički zavod Beograda raspisao javnu nabavku za izradu geodetske i geološke podloge za potrebe Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Ugovor, vredan 2,59 miliona dinara zaključen je sa Rudarskim institutom u Beogradu i podizvođačem, beogradskom kompanijom Geobest, koja treba da bude angažovana za poslove geomehaničkog istražnog bušenja.

Prvi tender Kancelarija Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), za potrebe Vlade Srbije, raspisala je 25. oktobra 2019. godine tender za prikupljanje ponuda za izradu Tehničke dokumentacije za izgradnju novog nacionalnog fudbalskog stadiona. Međutim, kako je Insajderu rečeno u kancelariji UNDP-a, ovaj tender je poništen.

Kako navode, Vlada Srbije ih je obavestila da zbog krize sa kovidom-19 u ovom momentu nije u mogućnosti da preuzima nove finansijske obaveze, usled čega je tender poništen.

List Danas ranije je objavio da Nacionalni stadion nije na zvaničnoj listi kapitalnih projekata do 2022. godine.

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je nedavno da najava izgradnje nacionalnog stadiona najbolje oslikava karakter rasipničke vlasti, i predložila da zbog “besmislenog” ulaganja, taj sportski objekat bude nazvan po predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Komentarišući taj predlog, Vučić je rekao da “po onima koji tako nešto predlažu ne bi moglo da se nazove ništa, osim katanaca i lanaca u razorenim fabrikama po Srbiji”. S druge strane, kaže: “Kad bismo tako hteli, mnogo, mnogo toga bi se zvalo Aleksandar Vučić”.

Izgradnja Nacionalnog stadiona se već duže vreme najavljuje i česta je tema predstavnika vlasti. Takođe, pokrenuta je i onlajn peticija protiv izgradnje stadiona.

Izvor: eKapija, 021, N1

PARTNERI SAJTA


60 Shares
Share via
Copy link