Za nastup na 15. Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu koji će biti održan od 3. do 5. septembra, danas je odabrano 14 umetnika i umetničkih grupa.

Festival uličnih svirača je, kao i prethodnih godina, pozvao sve pojedince, sastave i trupe iz domena muzike, plesa, performansa i pantomime, kao i klovnove, žonglere, glumce i druge umetnike koji sebe vide u duhu ulične umetnosti da se prijave na konkurs i tako postanu deo ove manifestacije.

Od ove godine, uvedene su dve novine u samoj organizaciji festivala po ugledu na slične manifestacije u Evropi. Jedna od njih je i prijavljivanje na konkurs, gde su učesnicima ponuđene tri kategorije: za angažman s pokrivenim troškovima puta, smeštaja i honorara, sa obezbeđenim smeštajem i samo sa obezbeđenim mestom za nastup. Druga izmena jeste osnivanje Saveta građana Festivala uličnih svirača koji čine Novosađani koji su zajedno sa Umetničkim odborom birali izvođače za ovogodišnji nastup.

KRALJ CACKA REX 16.04.2015. FOTO Stanislav Milojkovic

Njihovom zajedničkom odlukom, izabrani su učesnici koji će nastupiti početkom septembra u Novom Sadu. Među njima su Aleksandar Stamenković koji nastupa sa drombuljama, veoma malim muzičkim instrumentom, zatim Dušana Stefanović, devojka sa gitarom koja će pevati na engleskom, francuskom i italijanskom jeziku, Kralj Čačka, odnosno Nenad Marić koji na Festival uličnih svirača dolazi s reputacijom najboljeg ili barem najuzbudljivijeg novog domaćeg kantautora i mnogi drugi zanimljivi izvođači.

Na festivalu će nastupiti i novosadski ulični performeri, HAOS žongleri koji su sebi dali zadatak da vatrenim i led rekvizitima osvetle grad.

Festival organizuje Umetnička asocijacija Inbox iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Naftne industrije Srbije.

Foto: Stanislav Milojkovic

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here