Magazin

Kafanski okršaj Ivice Dačića i Jadranke Joksimović na sednici Vlade

jadranski dačić
Printscreen / collage

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić neprofesionalno je odreagovao na sednici Vlade povisivši nekoliko puta ton na koordinatorku Nacionalnog konventa o EU Natašu Dragojlović i ministarku Jadranku Joksimović. Jadranka ćuti, gledaj svoja posla i nemoj da mi držiš lekcije, neke su od reči koje je predsednik parlamenta uputio ministarki.

Dačića je pozvala predsednica Vlade Ana Brnabić da se razgovara o nastavku i daljim koracima u procesu evropskih integracija, Ustavu i referendumu. Međutim, predsedniku parlamenta nije bilo jasno za kakve vrednosti se zalaže Evropa.

Nacionalni konvent o EU je u sredu na sastanku sa predstavnicima vlasti, između ostalog, raspravljao i o referendumu o ustavnim promenama. Sastanku nisu prisustvovali članovi Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa, u čijoj nadležnosti i jeste oblast vladavine prava i promene Ustava, već su se premijerki obratili otvorenim pismom.

To je izazvalo reakciju predsednice Vlade Ane Brnabić koja je rekla da je nedolazak na dijalog „sramota za civilno društvo“, a i predsednik Skupštine Ivica Dačić slično je reagovao, navodeći da nije korektno što predstavnici Radne grupe ne učestvuju. Dačić je, zatim, ušao i u kratku raspravu sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, kojoj je rekao, između ostalog, da ćuti i da radi svoj posao.

Snimak je emitovan u emisiji „Marker“ na Insajder TV, a razgovor je tekao ovako:

Dačić:  Ovo što sada radite nije korektno. Zašto nije korektno? Zato što ne učestvujete u procesu koji ste tražili. Ja da vam kažem otvoreno, ja nemam nikakav interes i ne znam kako sarađujete sa Vladom Srbije. To je poseban državni organ, ja to ne znam. Ja znam o parlamentu. Meni sad kad vas čujem dođe da povučem predlog za promenu Ustava. Jel možemo da ga povučemo?

Dragojlović: Gotovo, ne možete više ništa.

Dačić: A ne možemo? Pa ja ne znam što smo prihvatili uopšte taj predlog? Koji smo đavo prihvatali predlog, a vi niste zadovoljni? Pa ja sam i Evropskoj uniji 100 puta rekao napišite mi, bre, sa čime ste zadovoljni.

Nakon upadice ministarke Jadranke Joksimović, Dačić je odbrusio:

„Jadranka nisam prekidao, nemoj da me prekidaš“.

Joksimović: Neću da te prekidam, neću ajde, samo razjasni, unosiš još više zabune.

Dačić: Ja ne unosim zabunu, ja samo razjašnjavam. Ja i od Evropske unije želim da se oni direktno izjasne. Ali oni ne treba meni da se izjašnjavaju, nego treba da se sastanu sa civilnim društvom i sa strankama koje drugačije govore, pa da sa njima rasprave pitanje jesu to evropske vrednosti ili nisu. Ko vam brani da dođete u parlament?

Dačić (obraća se Dragojlović): Ja sam vas zvao, vi niste hteli da dođete zbog kovida.

Dragojlović: Dobro došli smo ove godine i sve je u redu.

Dačić: Ali niste hteli da dođete kad je bio kovid, jer vaš život je vredniji nego moj, jel da?

Nakon što se ministarka Joksimović ponovo ubacila, Dačić je rekao:

„Jadranka ćuti aman“.

Joksimović: Neću da ćutim, ovo je dijalog, treba dijaloški da raspravljamo.

Dačić: Normalno, pa raspravljaj ti sa njima, nemoj sa mnom da raspravljaš, nisam ja došao ovde tebi da podnosim račune.

Joksimović: Šta vičeš?

Dačić: Nemoj ti da držiš lekcije drugima.

Joksimović: Ne držim lekcije, nemoj ti da me ućutkuješ

Dačić: Radi ti svoj posao.

Izvor: Mondo, Nova.rs

Ivica Dačić: Od SNS još nemam odgovor da li ćemo na zajedničku listu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


199 Shares
199 Shares
Share via
Copy link