Srbija Vesti

Viši sud zabranio istraživanje bora i litijuma u valjevskom kraju

Cvetko Jovanovič
Protest u Lukavcu, foto: Valjevska posla

Valjevski Viši sud verifikovao je odluku Osnovnog suda iz tog grada, a kojom je prvobitno određena privremena zabrana geoloških istraživanja kompaniji „Euro lithium Balkan doo“.

Ova privremena mera će trajati do pravosnažnosti postupka, kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i geologije da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum Balkan i da se odbije zahtev te firme za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-mionički basen.

Podsećamo, meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj i Šušeoka protestovali su 7. novembra u Lukavcu i tom prilikom zahtevali obustavu istraživanja litijuma i bora, te hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja, prilikom kojih je došlo i do kršenja zakona Srbije.

Razlog nezadovoljstva meštana su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet kojima je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine.

Meštani sela u dolini Kolubare će nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.

Izvor: Nova

Valjevo ustalo protiv firme “Euro lithium” koja im je zatrovala bunare i nijve

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16.6K Shares
16.6K Shares
Share via
Copy link