Lifestyle Magazin

Pet istina o braku koje morate da znate

U svakom braku ima uspona i padova. To je sasvim normalno za odnos dvolje ljudi koji su u bliskom odnosu. Kako bi predupredili neprijatne scene bilo bi dobro da pokušate da razumete istine o braku koje dovode do takvih situacija.

Savetnici i terapeuti za veze podelili su nekoliko istina o životu u braku, koje je važno da znate, kako bi vaša veza opstala.

1. Seks je ponekad kao posao

Pod tim se misli da je potreban ozbiljan napor kako bi se negovala strast. S obzirom na sve obaveze koje nam je moderno doba nametnulo, spontanost ponekad može da izađe korz prozor. Kao rezultat toga, seks postaje predvidljiv, gotovo zakazan i manje romantičan.

„Parovi moraju da se trude da održavaju stvar zanimljivim između sebe, da ostanu verni, da rešavaju probleme koji utiču na njihovu seksualnu želju ili performans u krevetu, ali i da zakažu vreme za seks“, kaže bračni terapeut Erin Parisi.

Jedno od partnera ponekad neće biti raspoloženo za seks kad ono drugo jeste, izvesno je i da će povremeno biti problema sa samopouzdanjem… Različite stvari se dešavaju različitim ljudima, ali poenta je, ističe Parisi, da otvoreno razgovarate o svemu i da održavate zdrav seksualni odnos.

2. Ponekad ćete mrzeti partnera

Iz iskustva u radu sa parovima, Parisi naglašava da samo osoba koju toliko volimo u nekim trenucima može svojim ponašanjem da nas navede da je mrzimo.

„Suprotno ljubavi nije mržnja, već indiferentnost“, kaže ona. „Da li ste ikada od nekog para čuli da se nikada nisu posvađali? Za mene, to znači da jedan ili oboje partnera ne mogu da verbalizuju svoje brige“.

3. Srešćete se sa nerešivim problemima

Ne završavaju se sve rasprave „glatko“, a brak će učiniti da toga budete svesni jer ćete vi i partner tokom godina imati dosta svađa, manjih i većih. Zato je i važno da prepoznate da ne može svaki problem da se reši – i ne, ne kažemo to pesimistično da biste se loše osećali.

„Ukoliko hvatate sebe da se iznova svađate oko iste stvari i nikako ne dolazite do rešenja, to je jedan od nerešivih problema“, kaže ekspert za veze i terapeut dr Sara Klark.

„Veoma je važno da naučite razliku između rešivih i nerešivih problema, jer se prema ovim drugim treba postaviti drugačije“.

Na primer, ako je jedno od vas veoma druželjubivo, a drugo nije, to se najverovatnije neće promeniti. Ukoliko je jedno od vas zaboravno, neće pomoći što se partner naljuti na drugog jer je nešto zaboravio.

„Dobra vest je da kada prestanete da pokušavate da rešite nerešive probleme i pokušate nekako da se prilagodite situaciji, to će prestati da bude problem“, kaže Klarkova.

4. Ne možete da se fokusirate na svaku vezu

Mnogi parovi kažu, posebno na početku braka, da se ništa neće promeniti kada je reč o njihovim društvenim vezama, tj. prijateljstvima.

„Shvatite da je za vas i vašeg partnera važno da imate vreme kada ste sami, da gradite vezu, i iako je OK da provodite vreme sa drugim ljudima, to nije uvek zdravo za vaš brak“, kaže terapeut Rabi Šlomo Sletkin.

„Mnogo novopečeni bračni parovi postaju nesigurni u svog partnera, ako provode vreme sa drugim parovima. Možda ćete osećati potrebu da se poredite sa drugim parovima, što može da dovede do negativnih osećanja prema vašem partneru“.

On ističe da je najvažnija ravnoteža – nemojte previše da se osamite, ali stavite brak na prvo mesto i neka vam prioritet bude da provedete kvalitetno vreme sa partnerom, čak i ako to znači da ponekad „izbegnete“ neko okupljanje sa društvom.

5. Vaš partner nije vi

Koliko god da vam to zvuči glupo ili naivno, veoma je važno da to shvatite, posebno kada dođe do neke krize ili kada izađete iz faze medenog meseca.

„Koliko god da ste bili zaslepljeni u toj prvoj fazi, mislili koliko ste slični i osećali kao da se znate celog života, u nekom trenutku će vas realnost ošamariti i shvatićete da se ste se venčali se nekim ‘drugim’. Taj ‘drugi’, koliko god da je pun ljubavi i brižan, ima drugačije stavove, drugačije misli, osećanja nego vi“, kaže Sletkin.

Vaš partner možda svet vidi drastično drugačije nego vi i to je u redu. Sposobnost da iskreno prihvatite činjenicu da je partner drugačiji od vas je ključan za uspešan odnos. Koliko god da je to ponekad teško prihvatiti, pomaže nam da mentalno rastemo, da bolje prihvatamo druge i da ne budemo fokusirani samo na sebe.

Naučite da volite i cenite te razlike jer je to ono što vašeg partnera čini drugačijim od drugih.

Velike ljubavi se vole, a malene ožene

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link