Magazin

Majke srpskih mafijaša 90-ih o poslovima svojih sinova i njihovim idealima

Beogradski mafijaši iz 90-ih sejali su strah gde god bi se pojavili. Oni su bili gospodari iz senke srpske prestonice i jedini zakoni koji su za njih važili bili su oni koje su oni postavljali.

Mnoge žene su padale na njihovu moć, a svoj teror sprovodili su na surov i brutalan način.

Važili su za kriminalce kojima ništa nije sveto, a iako su ubijali, krali, pljačkali, imali su žene koje su ih bezuslovno volele – majke.

Šta su majke najvećih srpskih mafijaša devedesetih godina mislile o svojim sinovima kriminalcima, njihovim “poslovima”, idelima kojima su težili, a koji su samo njima bili poznati.

Majka Đorđa Božovića Giške – Milena Božović

djordje bozovic giska
Foto: arhiva/RAS Srbija

Đorđe Božović Giška proglašen je za državnog neprijatelja, tvrdila je njegova majka Milena i najbolji prijatelj Jovan Otašević, zato što je na mitingu opozicije 9. marta 1991. godine na beogradske ulice izveo 2.000 momaka “kako bi se pobunio protiv režima Slobodana Miloševića”.

Milena je otkrila da joj ne dolazi niko od onih sa kojima je Đorđe bio blizak i da su joj sva obeležja Giškina sa ratišta maltene oteli.

Jedino što je majci ostalo od pokojnog sina jesu uspomene i dva ćebeta u kojima su ga doneli i krvave zastave s kojom su ga pokrili kada su joj ga doneli mrtvog.

I Sveto pismo, njegovo. Kao i 300, 400 pisama koje joj je slao.

– I prvi put je dopao u miliciju zato što je drugima pomagao. Vraćao se s društvom iz nekog restorana u blizini Kalemegdana. Prolaze i čuju kako neko zapomaže. A tamo u šetnju muškarac i žena. Ona noseća. Spopali ih manijaci, njih dvojica. Jedan uhvatio muža i drži ga, drugi napada na ženu. E bede, mučenica već u sedmom mesecu. I moj Đorđe dotrči s drugovima, uhvate ovu dvojicu i izudaraju ih. Kad, eto i milicije. Ovi što su dobili batine pobegnu, a milicioner počne da viče na Đorđa i njegove drugove. Kao, otkud njima pravo da isteruju pravdu, da bilo koga tuku. I preda ih sudiji za prekršaje zbog remećenja javnog reda. On štitio nejake, a ovi njemu sude. Hoću da vam kažem da su mu se sve nepravedne stvari događale. I onda je počeo da beži, da radi po svome. A bio je nekako borben od malih nogu, nepravdu nije trpeo… – ispričala je ona.

Inače, Milena Božović je učestvovala u Drugom svetskom ratu kao vojnik u trećoj albanskoj brigadi u Albaniji.

– Moj sin je rođen za smrt i smrt ga je uzela. Otišao je da pogine tamo gde je bilo najdalje i najopasnije. Pao je u jurišu. Vojska ga je ostavila bez zaštite. Gađali su ga sa svih strana i nije mu bilo spasa – ispričala je Giškina majka na godišnjicu njegove smrti.

Top 5 najjačih mafija na svetu

Majka Branislava Matića Belog – Milica Matić

branislav matic beli
Foto: arhiva/RAS Srbija

Beli je važio za bogatog čoveka. Prvi veći novac stekao je špekulacijama sa bonovima za benzin, a kasnije se prebacio na poslovanje sa auto-otpadima, od čega se i obogatio. S podzemljem ga je povezivalo prijateljstvo sa Đorđem Božovićem Giškom i nekoliko prestupa u mladosti.

Zajedno sa Giškom, Beli je bio tvorac ideje i realizator osnivanja Srpske garde, Vukove paravojne jedinice.

Njegova Majka, Milica, rekla je da je Srpska garda njenom sinu sama došla glave.

– Kad je bio u zatvoru, bilo mi je mnogo teško. Vraćam se iz posete sva utučena, ali, ko velim, hvala Bogu da ga politika ne interesuje jer se za to gubi glava. Ko god se istakao u prošlom ratu bio je ubijen…

Ona je svojevremeno izjavila i da je Brana, kako ga je ona zvala, imao sve.

– I kod najsiromašnijih ljudi, ako imaju jedinca, oni će da mu pruže sve. Uvek sam strahovala za njegov život i zato mu pružala sve. Opet, od ranog detinjstva bio je jako dobar, voleo drugove, voleo ljude.

Prema njenim rečima, Beli je počeo veoma rano da zarađuje. Kada je krenuo sa bonovima za benzin ona se plašila, jer je to bilo nezakonito.

– Imala sam nekih 7.000 dolara na knjižici. On je tražio, daj, daj, treba mi, vratiću ti. Zajedno odemo, podignemo novac i odatle je krenuo. Više nikad nije trebalo pare da mu dajem.

Strašno se plašila njegovog nestašluka, a njegovo društvo joj se nikada nije dopadalo. Od malih godina učila ga je stranim jezicima, i kako kaže kasnije je znao pored engleskog i italijanski, nemački…

– Hteo je neku svoju pravdu, svakom da učini, pomogne. Ovde se dolazilo, tražilo od njega. Svi su ga hteli kada je imao novac. Na meni je sve ostalo posle Branine smrti. Nisam znala ni gde da se okrenem, a kamoli kako to da radim. Začas su svu Braninu imovinu zaplenili, svako je za sebe zgrabio koliko je mogao – rekla je Milica.

Majka Ljubomira Magaša – Rosa Ćurčić

ljuba zemunac

Jedan od najčuvenijih beogradskih “žestokih momaka” Ljubomir Magaš poznatiji kao Ljuba Zemunac bio je preke naravi i izuzetne fizičke snage.

O njemu su ispričane mnoge priče. Važio je za najvećeg mangupa Jugoslovenskog asfalta. Bio je poznat i kao bokser u “Radničkom” iz Beograda.

Njegova majka Rosa je ispričala kako se osećala kada je čula priče nakon Ljubine smrti, šta je znala i nije o njegovim poslovima.

– Na svakom njegovom suđenju sam bila. Imao je tri suđenja u životu i to uvek za silovanje. A to mu je policija namestila. Ja ne tvrdim da nije imao loših strana. Ja jedina znam sve o njemu.

Svojevremeno je novinarima govorila da je zbog Ljube često bila u “neprijatnim situacijama.”

Ja sam ponekad bila u neprijatnim situacijama. Ljuba je bio normalne visine, ali je imao jak vrat i stravično jake mišiće. Kud god se ja pojavim, ovako sitna, a on grdosija pored mene, ljudi ne mogu da veruju. Umeo je to da koristi i pravi viceve. Znate, drugačije se gleda kad majka dođe u posetu u zatvor, drugačije kad je otac. Bio je u Mitrovici, ja odem u posetu. Sednemo mi i razgovaramo, kad vidim ja da jedan milicioner ne skida pogled s mene. Pitam Ljubu sto me onaj tako gleda, a on kaže: “Znaš, Roso, ovde se svi brane s bratom ili ocem, a ja sam im rekao dobro, dobro, izgorite vi meni ruku, ali će vam moja Rosa izgoreti Mitrovicu!”

Majka Miladina Suvajdžića – Ibojka Suvajdžić

djura mutavi

Bivši pripadnik zemunskog klana i sadašnji svedok-saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, jedini je i dalje među živima od gore navedenih kriminalaca devedesetih godina.

Uhapšen je tokom policijske akcije “Sablja” 30. marta 2003. godine u okolini Novog Sada, kada je, kako je saopštio tadašnji Biro za komunikacije Vlade Srbije “krenuo na pecanje”.

Nekoliko dana ranije policija je privela i njegovu majku Ibojku Suvajdžić, a pretresom njihovih stanova i kuća nađeno je ukupno 15,9 kilograma heroina. Droga je pripadala zemunskoj bandi, a Đura Mutavi je bio zadužen za njenu distribuciju na području Vojvodine.

Do tog dana Ibojka je bila samo siromašna starica iz Gagarinove ulice u “srpskoj Atini”, koja je skromnu penziju dopunjavala prodajom jaja sa svog imanja.

Slučaj Ibojke Suvajdžić, majke Đure Mutavog, predstavljao je novu ulogu žene u srpskom kriminalu – “požrtvovanu majku”.

Ibojka Suvajdžić provela je neko vreme u zatvoru. Ibojka je zapravo činila sve da zaštiti svog sina. Tako je, zapravo, Đura Mutavi i pristao da svedoči u korist države. Njegov jedini uslov je bio – pustite mi majku i sve ću vam ispričati.

Policajci su obećanje, uprkos protivljenju nekih rukovodilaca “Sablje”, ispunili. Ibojku su doveli u posetu sinu, oboje su se rasplakali, majka je puštena iz pritvora, a Đura se držao reči – kada je počeo da svedoči o načinu rada i zločinima “zemunaca” teško ga je bilo zaustaviti.

Zašto je Srbija raj za tajkune i kriminalce iz okruženja?

Majka Kristijana Golubovića – Milanka Golubović

kristijan golubovic

Milanka Golubović, majka Aleksandra Kristijana Golubovića, još jedna je “požrtvovana majka” koja bi sve uradila za sina.

On je zajedno sa Kristijanom privedena i zadržana u pritvoru 2010. godine. Sumnjičila se da je sa sinom i još nekoliko članova grupe učestvovala u dilovanju droge, što je ona negirala pred istražnim sudijom.

Milanka, uprkos sinovljevom podebelom dosijeu, do sada nikada nije hapšena i privođena, a kako upućeni tvrde, sve što joj se događa teško joj je palo. U Milankinom stanu pronađeni su droga i vaga za razmeravanje.

Prema rečima Golubovićevog prijatelja, loš odnos s majkom Milankom odveo ga je u kriminal.

Otac mu je bio u zatvoru zbog teške pljačke koja je završena ubistvom, majka je kao stjuardesa stalno bila na putu, pa je živeo s babom, koja ga je odgajala. Očigledno je bio veoma vezan za mamu i patio je zbog udaljenosti. Da bi se izborio za njenu ljubav i naklonost, počeo je da se dokazuje pred lokalnim starijim kriminalcima sa Zvezdare, koji su ga koristili, tražili od njega da nekog prebije, opljačka. On nije znao za pojam “dome, slatki dome”, samo za ulicu. Nije imao nikog da ga usmeri na pravi put, na ulici je tražio uzore, uvažavanje, podršku, vrlo brzo je ušao u krimi-svet. Milanka je podržavala takvo njegovo ponašanje, a kasnije je postala glavni mozak svih kriminalnih poslova, pa me nije začudilo što je uhapšena s njim 2010. godine zbog dilovanja droge – rekao je svojevremeno Kristijanov školski drug.

Majka Milorada Ulemeka Legije – Natalija Ulemek

milorad ulemek
Foto: profimedia

Da majčinsku ljubav prema sinu ništa ne može da poljulja možda najbolje govori slučaj Natalije Ulemek, majke Milorada Ulemaka Legije. Ona je, nakon izricanja presude za atentat na premijera Đinđića, izjavila:

– Moj sin je nepravedno osuđen, ali vreme će pokazati ko stoji iza atentata. On je žrtveno jagnje i neka se vesele njegovi neprijatelji, neka im to bude najveća radost u životu. Da je nekog ubio, ne bi se predavao. Nigde u svetu ne bi mogao da živi s tim da njegovi ratni drugovi trunu u zatvoru, a on da bude slobodan.

Uz to, svojevremeno je izjavila i sledeće:

– Niko ne reče šta je radio na Kosovu i Metohiji dok je branio srpski narod, Pećku patrijaršiju i manastir Dečane. Mnogi sveštenici se mole sada za njega, a moga sina čuvaju sveci i Gospod Bog. Jedan takav čovek koji je branio svoj narod ne može biti zločinac. Iskoristili su ga oni koje je doveo na vlast 5. oktobra. Žao mi je što sam ga tako vaspitala, trebalo je da ga odgajam kao što su to radili roditelji ovih što su sada na vlasti. Moj sin je heroj. Mnogi mi na ulici prilaze i čestitaju, govoreći mi da sam majka velikog srpskog heroja.

Majka Luke i Nikole Bojovića – Anđelka Bojović

luka i nikola bojovic

Jedna od majki koja je imala sina mafijaša je i poznata slikarka Anđelka Bojović (66), majka Luke i pokojnog Nikole Bojovića.

Ona je uhapšena u Nikšiću sa Matijom Bojovićem, zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Nikšićanina Ratka Koljenšića kao osvetu za smrt svog sina.

Bivše, buduće i sadašnje šefova srpske mafije

Izvor: Blic

Share via
Copy link