Uncategorized

Ispalila sam metak, pogledala oko sebe, svi su bili na nogama

Proteklog vikenda otkrila sam svoj novi talenat. Ja sam, između ostalog, rođena za streljaštvo. Dođoh, videh, pobedih! Tako bi se, ukratko, moglo opisati moje prvo iskustvo s puškom. Odlučila sam da se pridružim članovima Streljačke družine “Novi Sad 1790” i da se oprobam u streljaštvu. Oni imaju lepu, nedavno renoviranu i uređenu streljanu na Sajmištu, koja je otvorena i za građane.

O streljaštvu, pucanju i puškama do tad nisam ništa znala. Za razliku od prošlog put, kada sam prilično trapavo prošla kroz kurs samoodbrane za žene, sa puškom sam se odmah zbližila. Instruktor Dušan je smirena osoba, i to mi je dosta pomoglo.

Instruktor Dule mi je dao pušku i poslao metu na propisanu udaljenost, a to je, čini mi se, 10 metara. Staneš bočno ka meti, pušku na rame, levu ruku ispod prvog kundaka. Tada sam saznala da puška ima 3 kundaka. A desnu, tačnije kažiprst stavite iznad oroza. Brzi kurs pravila pucanja i držanje puške. Stavi Dule dijabolu, za one koji ne znaju šta je to, to je neka vrsta praznog metka. Ah, da, prvo sam pucala bez dijabole, ju, osećaj je čudan. Kao znaš da sada treba da opališ, ali ne znaš da li će da te zaboli rame ni koliko će se puška trzati.

streljana-3

Prvo sam pomislila: „Sada će se dijabola odbiti i Bog dragi zna gde će, tačnije, koga će pogoditi“. Kada sam ispucala prvi metak, pogledala sam oko sebe i videla da su svi na nogama, laknulo mi je. I onda okuražena saznanjem da smo svi živi i zdravi, ispalim drugi, pa peti. Kaže instruktor: „Rođena si za ovo“. Ah, sada bar znam svoje zanimanje ako mi karijera kao novinara propadne.

Tad sam ušla u fazon, kad Dule kaže: „Sada ću da ti dam jednu bolju i lepšu pušku i sedećeš i pucaćeš“. Pucanje u sedećem položaju je još bolje. Stvarno, dao mi je novu pušku, da li je lepša pojma nemam, sve su mi iste, ali iz ove i u sedećem položaju se bolje puca. Imaš podmetač za pušku, fora ide ista, kundak na rame, ako si desnoruk, levom rukom pridržiš jedan od tri kundaka, Bog zna koji po redu, mislim zadnji. Eeee, da, ako ste desnoruki, gledate metu kroz desno oko, jedno od pravila takođe. Meni je bilo malo teže iz prve, ali posle sam zaista ušla u štos. Mogu vam reći, dok sam ciljala metu, um mi se ispraznio, postojali smo samo puška, meta i moja malenkost. Kada sam se namestila u položaj za pucanje, dok sam polako kontrolisala disanje, osetila sam kako mi se um zajedno sa telom smiruje, dostiže neku vrstu nirvane, neka mirnoća mi je prošla telom, i osetila sam se kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Mogu vam reći da je osećaj divan. Ispucah ja jedno dvadeset komada, zarazno jeste, posebno za osobe kao ja, koje vole nove stvari i adrenalin. Vreme je stalo, da sam zaboravila zašto sam zapravo i došla u streljanu.

streljana-2

Jedna od onih koji rekreativno pucaju je Novosađanka Dragana Aničić. Bavi se ovim sportom već dve godine.

– Ovo mi izuzetno prija i odgovara, s obzirom da radim stresan posao. Drago mi je što postoji u Novom Sadu mesto za rekreativno streljaštvo, samo trebalo bi više da se popularizuje, jer znam da je veliki broj ljudi zainteresovan za rekreativno pucanje, samo ne znaju tačne termine i lokaciju. Odlični su uslovi, instruktor je i više nego voljan da pokaže i usmeri kako one koji prvi put imaju dodira sa puškom, tako i one malo naprednije – kaže Dragana Aničić.

Nakon razgovora, nastavila sam da pucam. Instruktor mi je rekao da sam kao rođena za ovaj sport, i da radim sve kako mi je rekao. Postoji termin „praćenje metka“, to je kada ispalite metak, i sačekate par sekundi, zašto se čeka, to ne znam, mislim, metak je već otišao, vratiti se neće. Uglavnom, kaže Dule, „Sviđa mi se što pratiš metak“, bila sam ponosna na sebe, priznajem. Ponela sam kao suvenir, metu u koju sam pucala, sam centar.

Rekreativno gađanje vazdušnim oružjem za građane je organizovano svakog vikenda od 16.00 do 20.00. Za cenu od 200 dinara dobijate oružje, 30 dijabola, mete i instruktora. Ova streljačka družina organizuje i obuku u bezbednom rukovanju vatrenim oružjem.

Tijana Majkić

Tijana Majkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Šta vam znači “sâm centar”? Aktivno se takmičim već godinama, i u 2019-oj osvojio sam 14 medalja, ali ni ja niti iko za koga sam čuo nije uspeo da sve pogotke stavi u “sam centar”. To ni jedan svetski prvak nikad nije uspeo na zvaničnim takmičenjima, niti je ikada takav rezultat zabeležen…

53 Shares
Share via
Copy link