Magazin Svet

Devojka koja je vezivala kosu i postala simbol iranskih protesta nije ubijena

hadis nadžafi
Foto: Printscreen

Više portala, među kojima i naš, prenelo je tekst o devojci koja je na snimku objavljenom na društvenim mrežama vezala kosu, a potom je navodno ubijena u Iranu, prema neproverenim izvorima, sa “šest metaka koji su je pogodili u lice, vrat i grudi”.

Ispostavilo se da je to netačna informacija, a devojka sa tog snimka ubrzo se javila Bi-Bi-Siju. Objasnila je da je živa i da podržava proteste u Iranu. Porekla je i da je njeno ime Hadis Najafi, što je ime devojke koja je zaista ubijena na protestima.

U skladu sa analizom portala “Raskrinkavanje”, ispravljamo pogrešnu informaciju koju smo prethodno objavili o tom snimku i ubistvu devojke na protestima nakon ubistva Mahse Amini u Iranu.

Pojavili su se i izveštaji da je studentu arheologije, uhapšenom tokom protesta, uskraćen pristup medicinskom lečenju, nakon što je pretrpeo napad nožem u zatvoru Lakan u Sabze Mejdanu u Raštu.

Porodica Alirezea Ghamgosara, koji studira na Univerzitetu Kašan, rekla je da se on sada leči na klinici. Napomenuli su da im je Ghamgasar tokom telefonskog razgovora 25. septembra rekao da je uboden nožem u leđa nakon što je priveden 21. septembra. Nisu dostupni detalji o napadu, niti o napadaču.

Zvanični mediji u Iranu izvestili su da je 35 ljudi poginulo tokom nedavnih protesta, ali neiranski mediji i drugi nezvanični izveštaji insistiraju na tome da je broj mrtvih mnogo veći. Proteste je pokrenula smrt 22-godišnje Mahse Amini, koja je ubijena jer nije želela da nosi hidžab.

Mnogo je povređenih na obe strane, uhapšeno je je više od 700 osoba, među njima i 60 žena.

Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i seku kosu. Brojni iranski disidenti širom sveta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista. Neki spominju i kontrarevoluciju.

Izvor: Blic žena

Žena koju bičuju jer ne nosi burku ili je bez muške pratnje je budućnost koju Talibani donose Avganistanu

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Official website of the President of the Islamic Republic of Iran
    Address: Pasteur St., Pasteur Sq., Tehran
    Phone number: +98(21)64451

796 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap