Magazin

Inspektor koji je otkrio Jovanjicu: Pripremaju moje ubistvo

slobodan milenkovic
Inspektor Milenković, foto: MUP

Advokatska kancelarija Tomanović, koja pruža pravnu zaštitu inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Matiću koji su raskrinkiali aferu Jovanjica i uhapsili Predraga Koluviju, saopštila je danas da su dvojica inspektora prijavili nadležnim službama “da je dogovorena njihova likvidacija”.

Prijavu, o svojim saznanjima, podneo je upravo načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije inspektor Slobodan Milenković.

Inspektori MUP-a Srbije očekuju da nadležni državni organi a posebno njihove kolege preduzmu sve potrebne mere ne samo na zaštiti Milenkovića i Mitića, kojima su se kolege u velikom broju ponudile da ih štite, već i na prikupljanju potrebnih informacija, navodi se u saopštenju kancelarije advokata Tomanovića.

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Matić već nedeljama trpe nezapamćen progon, jer ih je vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija optužio da su ga terali da narko-plantažu povežu sa bratom predsednika republike.

Inspektor Milenković je bio udarna pesnica celog MUP-a i predvodio je najznačajnije odeljenje. Posao je smatrao smislom života, nije imao radno vreme, ali je imao neverovatnu moć zapažanja i povezivanja.

U predmetu Jovanjica je pokazao kako treba da postupa svaki pripadnik policije, šta podrazumeva operativni rad i kakve rezultate daje ukoliko ne postoji filetr i usko grlo. Spletom okolnosti Izbegao je tužioca u BG, dozvolu izvršne vlasti za akciju i curenje informacija u druge službe.

Odobrenje za pretres Jovanjice obezbedio je ad hoc preko VJT Sremska Mitovica, sa rokom važenja 3 dana i maestralno je obavio posao, što je rezultiralo podizanjem optuznica Jovanjica 1 i 2, ali rasvetljavanje i drugih srodnih predmeta koji su bili u radu.

Milenkovic je dao više iskaza, izveštaja i beleški povodom Jovanjice, a jedan iskaz detaljan postao je i sastavni deo optuznice “Jovanjica 1”. Tužilac ga ja predložio za svedoka i pojaviće se sa kolegama na glavnom pretresu kao svedok tužilaštva.

On u iskazu kaže da je radio predmete gde je imao operativna saznanja da su lica rasturala marihuanu proizvedenu upravo u Jovanjici ali “ne bi sada o detaljima”, sto znaci SVE SE ZNA i priča je mnogo šira i ozbiljnija i ne može tako lako da se zatvori.

Uostalom, “Jovanjica 2” najbolje ilustruje svu bolest društva, sistema i države i ta optuznica je pokazatelj zašto ovaj predmet nikada ne bi dočekao redovno sudsko procesuiranje, da ga Milenković nije ovako “bočno” završio, a ujedno time i sebe penzionisao i izložio paklu.

S obzirom na saznanja, postignuti rezultat, efekte i zemljotres koji je napravio bez odobrenja vrha vlasti, Milenković mora da bude izložen satanizaciji i kriminalizaciji i podmetanju problematičnih kolega iz policije, kojima je ovo životna šansa da napreduju i da ih ne pohapse.

Sudbina Slobodana Milenkovića je sudbina svakog časnog policajca koji pomisli da uradi nesto slično i cena koju će platiti, a da ne govorimo o tome koliko će ovaj primer da osokoli sve narkodilere u Srbiji kojima je on, svojim pristupom poslu, bio najveći problem.

Ipak, verujem da će ovo društvo, odnosno deo društva, u narednom periodu, tek biti u prilici da sagleda efekte rada inspektora Milenkovića i da shvati koliko je država razvaljena i kriminalizovana, zasto ovolika galama i nervoza, čemu i kome služi policija, ali i druge institucije.

Ono što je Aleksandar Obradović u Krušiku, to je posle ‘Jovanjice’ Milenković u MUP-u. Nemoć da im adekvatno pomognemo i da ih još jače podržimo i zaštitimo od progona je naša sramota i nemogućnost da sagledamo dimenzije onoga što su uradili u javnom interesu.

Izvor: Nova, Facebook/Sprdnja s’bogatima

Poklanjala ulje kanabisa bolesnima, dobila 4 i po godine zatvora, Koluviji za tonu trave nanogica

503 Shares
503 Shares
Share via
Copy link