Magazin

Inspektor koji je uhapsio Koluviju pred pritiskom BIA, VOA, ali i Bate Gašića i Aleksandra Vulina

jovanjica crew
Printscreen Collage

Kada je treći put Milenković ušao u zgradu Palate pravde, sudska straža uputila ga je u podrum, a tamo ga je čekala tužiteljka Željka Nikolaidis. Svoju kancelariju zamenila je dežuranom pored pritvorskih ćelija – inače, tu se saslušavaju uhapšeni. Milenković je tokom ispitivanja imao pogled na čelične pritvorske rešetke. Poruka o tome šta mu spremaju ne može biti jasnija, piše novinarka Jelena Zorić u novom broju nedeljnika Vreme.

Ona od samog početka prati slučaj oko Jovanjice, te je odlično upućena i u slučaj u čijem je središtu bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv droga Slobodan Milenković koji stoji iza hapšenja Predraga Koluvije.

“Po treći put od kada ga je okrivljena bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović javno optužila da je narko-diler, pozvan je u svojstvu građanina na informativni razgovor u Više javno tužilaštvo. Tužilaštvo i ne skriva da pokušava da sazna imena njegovih saradnika i otkrije način rada s njima”, piše Zorić i dodaje:

“Sasvim je moguće da Milenković strahuje da njegovi saradnici ne završe kao doušnici njegovih kolega, koji su prethodnih godina ubijeni ubrzo pošto su njihova imena zavedena u službene policijske knjige. Ipak, ministar policije Aleksandar Vulin ekspresno je oslobodio inspektora čuvanja tajni i dozvoljava tužiteljki da ga ispita. Dakle, živote svojih saradnika Milenković treba da preda u ruke Željke Nikolaidis, u medijima označene kao tužiteljke koja je prethodnih godina radila upravo po nalogu Hrkalovićeve”, nastavlja Zorić uz isticanje da je “inspektor odbio da odgovara na tužiteljkina pitanja”.

Hrkalovic
Printscreen

Zdenko Tomanović, advokat Milenkovića, ističe da će podneti ustavnu žalbu kako bi se preokrenulo rešenje ministra unutrašnjih poslova o skidanju oznake tajnosti.

“Jasno je da je ono što MUP radi povećanje ugroženosti inspektora Milenkovića”, kazao je Tomanović, dodajući da bi odavanje službenih tajni ugrozilo Milenkovićev život i život njegovih kolega.

“Ne može se pojedinac žrtvovati zbog nečijeg kolektivnog interesa zvanog Jovanjica. Ova kampanja će se završiti ili kada oni sruše Jovanjicu ili kada Jovanjica sruši njih”, kazao je Tomanović, dodajući da je Milenković iskoristio svoje pravo da ne odgovara na pitanja tužioca.

tomanovic
Printscreen

Takođe, pored ustavne žalbe, Tomanović je najavio i podnošenje pritužbe Zaštitniku građana, ali i dve radnje pred međunarodnim institucijama.

Jelena Zorić je gostovala u “Pregledu dana” gde je otkrila da su glavni ljudi bezbednosnih službi imali komunikaciju sa vlasnikom Jovanjice Predragom Koluvijom.

Napad na inspektora Milenkovića, po njenom sudu, je dimna zavesa da se proces oko Jovanjice ne bi proširio i na druge aktere.

“Očekivala sam napad na policajca (Slobodana Milenkovića) pogotovo kada krene suđenje za Jovanjicu 2. Međutim, od 16 zakazanih glavnih pretresa, 15 je odloženo… Tako da, Jovanjica 2 još nije ni počela i to da se ne bi dogodila Jovanjica 3”, navodi Zorić.

jelena zoric
Printscreen

Kampanja protiv Milenkovića je, po njenim rečima, savršena dimna zavesa. Ona upire prstom u direktora BIA Bratislava Gašića.

“Ko ima najveći interes da se sve odvede u drugom smeru? Prvo se zataškavalo, a onda je postaljeno pitanje da li je Koluvija tokom hapšenja zvao Andreja Vučića. Kao da je neko podmetnuo to pitanje opoziciji. Kao da je došlo od bivšeg šefa beogradskog centra BIA, Mirka Škera, koji je bio i zadužen za praćenje opozicije. To je za njih bila savršena zavesa. Andreja Vučića nema u Jovanjici, ali taj spin najviše odgovara službi, jer njih niko ne spominje dok se pominje ime Andreja Vučića. Neko je imao interes da ga ima, a to nije samo opozicija. Dolazimo do informacije da je Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom Jovanjice, Koluvijom. Pa ko je Gašiću radio bezbednosnu procenu, pa je on godinu i duže bio u telefonskom kontaktu sa Koluvijom. Ako to nije tačno, neka me Gašić tuži, pa neka se ponovo veštače Koluvijini telefoni. Ali ne da me tuži, pa da ne dolazi na suđenja”, više je nego jasna novinarka BIRN-a i Vremena Jelena Zorić.

gašić
Printscreen

Ona objašnjava da se bivši šef beogradskog centra BIA Mirko Škero u Zvezdara teatru sastajao sa Koluvijom. U tom delu od Gašića glavnu rolu preuzima današnji ministar policije Aleksandar Vulin.

„Postoji dokument o susretu direktora VOA i Predraga Koluvije. Svi se prave mrtvi. Kako možete da ćutite o tako nečemu? Ako je šef Vojno obaveštajne agencije (Zoran Stojković) u kontaktu sa čovekom protiv koga se u tom trenutku vodi postupak u Novom Sadu da je švercer kivija, koji je osuđivan više puta u inostranstvu… šef VOA Zoran Stojković ne može da sebi dopusti da ide na sastanak sa Predragom Koluvijom, a da mu tadašnji ministar vojni, a to je bio Aleksandar Vulin nije dao dozvolu. Ako dozvole nije bilo, Stojković mora da objasni taj sastanak, a ako je dobio dozvolu, onda Vulin mora da objašnjava mnogo više stvari nego što je branje rotkvica na imanju Jovanjica“, tvrdi ova novinarka.

vulin
Printscreen

Smatra i da Koluvija ima pravo da se brani kako god hoće.

„Ako je sve ovo istina, a pokazaće se da li je istina ili nije, ako se direktor BIA čuo sa Koluvijom, ako se šef VOA čuo sa Koluvijom, ako je bivši ministar vojni, a sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin znao za to… Ako je sve to bilo tako, oni su bezbednosno nepismeni ako nisu znali. Ako su znali, imamo korupcijski skandal svetksih razmena. Pa, koja će strana služba razmenjivati sa nama informacije. Zato je interes da se grupa policajaca koja je to razotkrila diskredituje, zato su na odstrelu“, zaključuje Jelena Zorić.

Inspektor koji je otkrio Jovanjicu: Pripremaju moje ubistvo

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

158 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap