Magazin Srbija

Inspektori masovno „češljaju“ pašnjake na Staroj planini, razlog desanta nepoznat

stara planina wild horses
Printscreen

U Dimitrovgrad, u roku od svega nekoliko sati i po hitnom postupku, doputovao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović i načelnik odeljenja Predrag Vukčević. U njihovom društvu bilo je i kompletno odeljenje poljoprivredne inspekcije.

Predmet inspekcijskog nadzora bio je način korišćenja državnih pašnjaka na području Stare planine, Vidliča i Vrapče, a koje je zakupilo 10 lokalnih poljoprivrednih gazdinstava. Inspektori su kao “nezakonitost” utvrdili to što zakupci dimitrovgradskih pašnjaka nisu vodili knjigu polja i nisu utvrdili “uslove i način korišćenja pašnjaka”.

Ceo postupak inspekcijske kontrole bi protekao bez većeg interesovanja javnosti i medija da nije reč o jednoj akciji u kojoj je po hitnom postupku u Dimitrovgrad u roku od svega nekoliko sati doputovao pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović i načelnik odeljenja Predrag Vukčević sa skoro kompletnim odeljenjem poljoprivredne inspekcije.

Po nezvaničnim informacijama, od 12 poljoprivrednih inspektora za zemljište, koliko ih ima u Srbiji, njih jedanaest je doputovalo u Dimitrovgrad, a dvanaesti član tima je bio sprečen zbog bolovanja.

Dodatan razlog je i činjenica da se kontrola korišćenja pašnjaka sprovodi u vreme kada je veći deo tih površina prekriven snegom i bez prisustva domaćih životinja, a do nekih od njih u Senokosu je vrlo teško i pristupiti.

Ova ekspedicija od petnaestak članova je 8. februara u kasnim poslepodnevnim časovima obavestila zakupce pašnjaka da treba da dođu u hotel “Sax-Balkan” u Dimitrovgradu, uveče tog dana, i prisustvuju sastanku sa pomoćnikom ministra.

Na osnovu informacija koje smo dobili od učesnika tog sastanka, zakupcima te večeri, a ni tokom naredna dva dana, niko od visokih predstavnika Ministarstva poljoprvrede nije rekao šta je razlog takve iznenadne akcije, pogotovo što je proteklo manje od mesec dana od prethodne kontrole koju je sproveo poljoprivredni inspektor iz okružne područne jedinice za Pirotski Upravni okrug.

Poljoprivredna gazdinstva koja zakupljuju pašnjake zbog kojih je izvršen inspekcijski nadzor tvrde da se na pašnjacima napasaju njihove domaće životinje, kao i da zakupljene površine nisu davali u podzakup niti da su sa njima postupali drugačije od onoga što je navedeno u ugovoru o zakupu i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Uvidom u neke od zapisnika koji su nastali kao rezultat inspekcijskog nadzora moglo se videti da su inspektori kao “nezakonitost” utvrdili to što zakupci dimitrovgradskih pašnjaka nisu vodili knjigu polja i nisu utvrdili “uslove i način korišćenja pašnjaka”.

Na osnovu tumačenja odredbi ugovora o zakupu, ovakva konstatacija inspektora može biti osnova za raskid ugovora o zakupu što bi gazdinstvima onemogućilo dalje korišćenje ovih površina, ali bi moglo da dovede i do drugih posledica poput gubljenja statusa organskih proizvođača.

Mediji poput RTS-a i NOVE S, nisu uspeli da tokom protekle nedelje dobiju odgovor od Ministarstva poljoprivrede šta je bio razlog ovako obimne inspektorske akcije.

Jedan od zakupaca pašnjaka, Sergej Ivanov, izjavio je da ne zna šta je stvarni razlog boravka inspektora u Dimitrovgradu, ali da se plaši da se iza cele akcije krije nečiji privatni, a ne državni interes.

Razlog za ovakvu sumnju on vidi u tome da je ovo prvi put da se nad zakupcima pašnjaka u Srbiji sprovodi ovakva akcija sa direktnim učešćem pomoćnika ministra, načelnika odeljenja, kao i to da se od njih zahteva da poseduju knjigu polja za pašnjake što im nikada nadležne službe pre toga nisu propisale niti im za to dostavile odgovarajuća uputstva i modele.

Ivanov je ukazao na to da je ceo postupak sramotan, da su poljoprivrednici izloženi pritisku, te da je neprimereno za jednu državnu instituciju kao što je Ministarstvo poljoprivrede, to što su se sastanci odvijali u restoranu, a zapisnici tri dana potpisivali za kafanskim stolovima. Ukazao je na korektno ponašanje većine poljoprivrednih inspektora i podelio utisak da ni oni nisu bili sigurni u ispravnost onoga što unose u zapisnik.

Ivanov je postavio javno pitanje da li je Ministarstvo poljoprivrede tako agilno i efikasno reagovalo i kontrolisalo poljoprivredno dobro Jovanjicu, koje je pod plaštom organske proizvodnje uspostavilo najveću plantažu marihuane u Evropi i da li je i tamo onda kada je to trebalo slalo u kontrolu jedno celo inspektorsko odeljenje kako je to učinilo u Dimitrovgradu.

Po njemu, ovim se šalje jedna loša poruka preostalim stočarima i još više otežava i onako nepovoljno stanje pašnog stočarstva i uopšte cele poljoprivrede na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Dimitrovgradski stočari čije su zakupljene pašnjake proveravali inspektori, imaju nameru da podnesu primedbe na zapisnike koje su potpisivali u lokalnim kafanama, a upravo to će im biti jedan od argumenata kojim će ukazati na niz nezakonitosti u sprovođenju inspekcijskog nadzora.

Među stočarima i ekološkim aktivistima prisutno je nazdovoljstvo ovim dešavanjima u Dimitrovgradu, a u javnosti su prisutna nagađanja o eventualnoj pozadini inspektorskog “desanta”, pri čemu se kao jedna od opcija pominje namera nekog investitora da na pašnjacima Stare planine postavlja solarne panele.

Izvor: FAR

Ovo su lokacije na kojima se planiraju rudnici – gotovo svako mesto na meti kopača zlata

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link