Lifestyle Magazin

Da li imate problema u krevetu? Možda jedete previše slatkog

Dobro je poznato da šećer ima mnoge negativne posledice na telo, od fizičkog i mentalnog umora, debljanja, pada imuniteta, do problema s kožom i mnogih drugih tegoba. U poslednje vreme stručnjaci ukazuju na problem o kojem se pre nije puno razmišljalo. Radi se o činjenici da bi šećer mogao srozati kvalitet vašeg seksualnog života.

Jedna od opasnijih posljedica konzumacije šećera jest dijabetes tipa 2. Zdravstveni radnici upozoravaju da mnogi ljudi danas žive s ovom bolešću, a da ni ne znaju za to. Dijabetes može imati katastrofalne posledice kao što su slepoća, srčani udar ili propadanje nogu. On također utiče na smanjenu funkciju spolnih organa.

Dijabetes oštećuje živce i kapilare

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

– Povišena razina šećera u krvi oštećuje krvne žile, a javlja se i periferna polineuropatija, to jest oštećenje perifernih živaca. Ovo smanjuje intenzitet osećaja i funkciju autonomnih živaca, zbog čega je muškarcima koji imaju problema sa šećerom mnogo teže postići i održati erekciju. Dijabetes tipa 1 i 2 najčešći su uzroci erektilne disfunkcije – objašnjava psihijatar i seksualni terapeut dr. med.Goran Arbanas.
Oštećenje živaca i krvnih žila takođe je problematično za ženske polne organe.

– Nažalost, ženska seksualnost se istraživala mnogo manje nego muška, no imamo dokaze kako šećerna bolest jednako negativno utiče i na ženske polne organe. Periferna polineuropatija javlja se i kod žena, zbog čega im je mnogo teže osetiti seksualno uzbuđenje – kaže Arbanas.

Oštećenje krvnih žila zbog povišenog šećera smanjuje prokrvljenost vagine. To u kombinaciji s oštećenjem živaca utiče na kvalitetu orgazma koji postaju mnogo slabiji ili gotovo nemogući.

Osim oštećenja organa, prekomerna tjelesna težina i fizički mentalni umor koji izaziva šećer takođe mogu smanjiti kvalitet seksualnog života. Smanjenoj seksualnoj moći takođe bi mogli pridoneti i problemi sa srcem, te visoki krvni pritisak, koji se javljaju kao posledica povišenog šećera, prenosi Daily Mail.

PROČITAJ I:

Šta izaziva seksualnu anksioznost?

Da li muškarac može da voli dve žene istovremeno?

Izvor::24sata.hr

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš