Magazin

Igor Jurić u ulozi lovca na veštice: Marina Abramovič otvoreno podržava i promoviše pedofiliju

Igor Jurić nastavlja da skreće pažnju na sebe neutemeljenim i neprikladnim tvrdnjama, kojima je počeo ovu godinu. Nakon što je pompezno najavio da ima dokaze da je „5 moćnika iz Srbije seksualno zlostavljalo decu“, a potom da je poznati političar pedofil, sada je otišao korak dalje i optužio umetnicu Marinu Abramovič da „promoviše i podržava pedofiliju“.

Jurić nije izneo nijedan dokaz ni za jednu za svoje 3 ovogodišnje tvrdnje, osim jedne umetničke fotografije koja je javno dostupna već 13 godina.

Jurić je najpre na svom Twitter nalogu napisao: „Novcem građana smo platili milione ženi koja otvoreno podržava i promoviše pedofiliju“, a potom se „malčice“ ispravio: „Nisam je direktno optužio. Jesam rekao da ona svojim činjenjem podržava pedofiliju“.

Igor Jurić u svom igrokazu ima jednu tvrdnju (Marina Abramovič promoviše pedofiliju) i jedan prećutani apel (da Srbija prestane da plaća Marinu Abramovič).

Neobičan je način na koji Igor Jurić u aprilu 2020. godine povezuje dva događaja – fotografiju iz 2007. i izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u septembru 2019. Zašto se tim povodom nije oglasio pre izložbe ili na otvaranje izložbe?

Da se razumemo, njena retrospektivna izložba je „pojela“ ceo godišnji budžet Muzeja savremene umetnosti, i moje mišljenje je da nije trebalo da bude postavljena po toj ceni u tim okolnostima. A ne zbaog toga što je Marina Abramovič „pedofil“. Možda i jeste, ali jedna odavno javna fotografija nije dokaz za to. Ni približno.

Zašto je Igor baš sada pokrenuo hajku?

Možda Marina Abramovič jeste pedofil, satanista, kao što to možda jeste još neko od 5 milijardi odraslih ljudi na planeti. Ono što je karakteristično za ovu tvrdnju jeste primitivna logika povezivanja, poziv na hajku i lupetanje.

Igor Jurić je možda zaboravio kako je izgledalo kada je on 2018. bio žrtva hajke. Kada je iznosio optužbe na račun poslanika vladajuće koalicije, u roku od nekoliko sati na jednom hrvatskom tabloidu je objavljena presuda iz 2008, po kojoj je Jurić osuđen za krađu 30.000 litara goriva. Svi domaći tabloidi su orkestrirano odmah preneli vest.

Jurić je kasnije korigovao svoje političke stavove, barem javno, i ti tabloidi su danas njegovi prijatelji. Oni su prvi preneli Jurićev poziv na hajku Marine Abramović.

Promenio se i Igor Jurić, ali tabloidi nisu. A nije ni rulja žedna krvi. Igor Jurić i tabloidi su bili saveznici kad je trebalo pokrenuti hajku na Miordraga Majića, jednog od retkih sudija koji se ne libi da kritikuje loše poteze vlasti.

Igor Jurić je stao ispod naslova predsednikovih omiljenih tabloida – Sudija Majić oslobodio manijaka !!! I u ovom slučaju se radi o zameni teza. Radi se o slučaju kada je jedan romski mladić (22) imao seksualne odnose sa romskom devojčicom mlađom od 14 godina, s kojom je potom stupio u (romski) običajni brak. Igoru Juriću ne smetaju hiljade takvih brakova, koliko ih je trenutno u romskom stanovništvu u Srbiji. Ali jeste oslobađajuća presuda sudije Majića, u čijem obrazloženju se navodi da je „sud ustanovio da počinilac krivičnog dela nije mogao da bude upoznat sa tim da čini krivično delo zbog svih okolnosti koje su oblikovale njegov život i njegovu svest.“

Romska devojčica je tada imala 13 godina i 10 meseci (14 godina je zakonski minimum u Srbiji), a mladić u bližoj porodici ima dve sestre koje su se udale i zatrudnele sa 13 godina, a zetovi koji su tada imali 19 odnosno 20 godina nisu krivično gonjeni. Takva je, nažalost, svakodnevnica u romskoj zajednici u Srbiji, i to je drugi problem, kojem ustanove ove države očigledno treba da pristupe iz drugog ugla i iz zdravih namera.

Majić se iz razumljivih razloga “nije branio” jer ni ne može, osim da pozove sve koje to zanima da pročitaju puno obrazloženje presude, ali ga to nije spasilo tabloidno-internetskog linča.

Sad je Jurić obrnuo igricu, bio je lovina a sad lovac na veštice. Nije ni lovac, nego zec.

Ove godine je imao 2 „uzbunjivanja javnosti“. Prvo je u januaru rekao da ima dokaze da 5 moćnika iz Vojvodine i Beograda seksualno opšti za decom. Kada su mu traženi dokazi, a tražio ih je između ostalih i predsednik Republike, rekao je da ih „još prikuplja“. Potom je u martu rekao da je „jedan političar“ takođe pedofil. I opet – bez dokaza i opet – ništa.

Da se ne zaboravi, Igor Jurić je odigrao presudnu ulogu u uvođenju sistema za uzbunjivanje i potragu za nestalom decom “Amber alert” u Srbiji (najavljeno za kraj aprila 2020). Na vreme je upozorio javnost da je iz zatvora pušten višestruki silovatelj (koji je nažalost i pored ovog upozorenja ponovo silovao), a imao je određenu ulogu u slučaju „malčanskog berberina“.

Međutim, ako Igor ne završi započete priče o političarima i moćnicima i ako nastavi sa lovom na veštice na osnovu nagađanja, niko mu neće verovati kada neko zaista bude ugrožen. Verovaće mu njegovi pratioci na Twitteru koji ionako veruju, barem u većini, u veštice.

Jurić je svoju tvrdnju o pedofiliji Marine Abramovič objavio samo nekoliko dana pošto je Microsoft povukao novu reklamu sa njenim nastupom, nakon što su je zagovornici teorije zavere optužili da je povezana sa satanizmom.

Jurićevi pratioci na Twitteru su je, naravno, proglašavali satanistom. Ključni „dokaz“ da je satanista, opskurni sajtovi su pronašli na jednoj fotografiji, kada se Abramovičeva fotografisala Jakobom Rotšildom ispod slike “Satana saziva svoje legije” Tomasa Lorensa iz 1797. godine. Na stranu to što delo nastalo pre više od 200 godina, što nije satanističko, što je autor dobio titulu „ser“ za celokupno delo (koje inače odiše sličnim motivima) i to što je, u konačnici, slika deo stalne postavke Luvra. Drugi „dokaz“ je Marinin performans iz 1987. “Spirit Cooking”, u kojem ona ispisuje različite fraze svinjskom krvlju.

Dakle, Igore Juriću, ili prestanite da izvrćete stvari pa pokrećete hajke ili iznesite dokaze o srpskim moćnicima koje pominjete. Ili, izvolite upaljač pa zapalite Marinu Abramovič zato što je pedofil i satanista. Ili, napokon, kažite kojoj službi da pripišemo autorstvo za vaš preokret od žrtve do hajkaša.

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Poštovani, za jednog novinara ste poprilično loše informisani… A Igor nije ništa novo otkrio srpskim medijima, nego je obavestio o onome što se uveliko daje na medijima van Srbije, da bi se našem narodu malo sve to približilo. Vaš način pisanja je blago rečeno sramotan.

  • Sluzba za koju radi je sluzba morala i sluzba osvete prema onakvima zbog kojih je ostao bez deteta. Kako niko ne preispituje izjave vodecih politicara koje se menjaju kako vetar duva tako,isto ne treba se da ovo sto on radi povezuje sa nekom naftom koju je navodno ukrao pre ko zna koliko. Sta znaci kada se neko fotografise sa rotsildom ispod slike koja u sebi ima naziv satane? Sta znaci kopmletan njen performans koji se zasniva ka krvi,hororu, destrukciji, uzasu, kravljim kostima, jaucima itd? Da je mentalno stabilna? Da moze da radi sve to i onda zivi normalnim zivotom? Jasno je ko nju gura u javnost i jasno je i ko je doveo u Srbiju i cije su donacije koje su uplacene za njenu izlozbu u Srbiji,posto je iz budzeta placeno 660000 evra (slucajno bas ta cifra) a ukupna izlozba je kostala 1,2 miliona. Znaci prestanite da se bavite sa bilo cim sto kompromituje vase sefove i one koji imaju veze sa njima jer je jasno da je vas zadatak sada da opljujete coveka koji ovo radi iz ocaja,a da zastitite ovu…. ne znam vise ni kako da je nazovem

432 Shares
432 Shares
Share via
Copy link