Srbija Vesti

Vulin nije došao na sastanak o Amber alertu, pa napao Jurića što je isti napustio

igor-juric-utisak-nedelje
Foto:Ivan Dinić/Nova S

MUP Srbije izdao je saopštenje u kojem sa „žaljenjem konstatuje da je osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić napustio sastanak na kome je sa profesionalcima, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece, trebalo da razgovara o načinima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji.

Razlog zbog kojeg ministar Vulin nije prisustvovao sastanku, što je ujedno bio i razlog Jurićevog napuštanja istog, nije precizirano u saopštenju.

Na sastanku koji je danas trebalo da se održi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji je inicirao sam ministar Vulin, bili su prisutni predstavnici svih linija rada Ministarstva koji se bave problematikom nestale dece.

„Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar MUP-a Bojan Jocić, šef Odseka za potrage UKP Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju UKP Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata MUP-a, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje“, navodi se u saopštenju.

Zakonska zastupnica Fondacije „Tijana Jurić“ na početku sastanka je u kratkom izlaganju iznela predlog i viđenje ove organizacije kako bi budući Amber alert trebalo da izgleda.

„Nakon njenog izlaganja, gospodin Jurić prekinuo je sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. Verujemo da gospodin Jurić ovom problemu pristupa ozbiljno i da mu je namera da sistem bude uveden za dobrobit sve naše dece, ali ne možemo da ne primetimo da je njegovo ponašanje u najmanju ruku iznenađujuće“, navodi se u saopštenju.

„Čudno je odbijanje razgovora sa ljudima iz struke, a insistiranje na prisustvu isključivo ministra, moglo bi da dovede u sumnju motive gospodina Jurića, koji zbog ovakvih istupa, mogu delovati politički motivisani. Istovremeno, opaska da prisustvo ministra navodno treba da pokaže kako država pristupa ovom problemu, neodrživo je, s obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva“, zaključuje se u saopštenju.

Bitan nebitan problem

Osnivač fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić ranije danas je na svom Fejsbuk profilu objavio da je napustio sastanak zbog nepojavljivanja ministra policije Aleksandra Vulina.

Mada smo sa nestrpljenjem čekali današnji dan i dugo očekivani sastanak na temu bolje i efikasnije potrage za nestalom…

Posted by Igor Jurić on Wednesday, 12 May 2021

„Mada smo sa nestrpljenjem čekali današnji dan i dugo očekivani sastanak na temu bolje i efikasnije potrage za nestalom decom, želim da obavestim javnost da smo napustili sastanak jer na njemu nije bio prisutan Ministar Aleksandar Vulin. Kao neko ko je ispred svakog deteta i velikog broja građana Srbije, želim da o ovim problemima razgovaramo isključivo sa donosiocima odluka. Ne potcenjujem stručnost i znanje prisutnih ali na ovaj sastanak čekamo gotovo godinu dana i neprisustvom ministra, država jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan. Mi nastavljamo našu borbu, građani Srbije će i ovaj put pokazati svoju snagu. Siguran sam u to“, napisao je Jurić na svoj Fejsbuk profilu.

Šta je i kako funkcioniše Amber alert

Amber alert sistem, dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman koja je oteta i ubijena u Arlingtonu u Teksasu 1996. godine.

Od tada, sistem postoji u Americi, a on omogućava da se čitava javnost jako brzo alarmira, odnosno da se potraga intenzivira. Fotografije nestalog deteta u kratkom roku se lepe na svim frekventnim mestima, kao što su tržni centri, železničke i autobuske stanice, aerodrom, a svi mediji u kratkom roku „vrte“ fotografiju nestalog deteta.

Takođe, objavljuju se i podaci o izgledu deteta u trenutku nestanka, kada je i gde poslednji put viđeno, brojevi telefona ukoliko dete primete.

Igor Jurić: Ako me izvuku iz Dunava, znajte da nisam skočio sam

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link