Magazin

Zlatana u Švedskoj mrzeli od malih nogu: Bio sam samo „nosati Balkanac“, njihovi roditelji su pisali peticije da me izbace iz tima

zlatan-ibrahimovic-2

Bez dileme jedan je od najboljih fudbalera svih vremena, a iako nikada nije dobio nagradu Frans fudbala za fudbalera godine, Zlatan Ibrahimović je svojim fudbalskim znanjem i čeličnim karakterom oduvek oduševljavao navijače širom planete, a vrhunske protivničke odbrane degradirao je svojom lucidnošću, talentom i ekspresno ih vraćao na neki nižerazredni, amaterski nivo.

Iako poreklom sa prostora Jugoslavije, Zlatan se rodio u švedskom gradu Malmeu 1981, u kvartu pod nazivom Rosengard što bi se moglo prevesti kao Ružičnjak.

Zamišljen i izgrađen kao moderno naselje, reprezentativno za razdoblje procvata švedske ekonomije i društvenog blagostanja, pretvorio se u deo grada gde su imigranti (najviše iz bivše Jugoslavije) ogromna većina i iz kojeg Šveđani beže glavom bez obzira.

Priča sa desetinama miliona, privatnim avionima i skupim automobilima počela je u trnovitom Ružičnjaku

Pljačke, ubistva i požari na koji vatrogasci ne reaguju ako ih ne prati policija, svakodnevica su ovog iseljeničkog geta u kojem se rodio i odrastao sin Šefika i Julke.

Od tada, 40 godina nakon tih početaka, junior lokalnog Balkana, dete roditelja iz Bijeljine i hrvatskog Prkosa, na transferima, odštetama i platama okrenuo je par stotina miliona evra.

Nije se činilo da će dete geta i disfunkcionalne porodice dogurati do statusa zvezde Ajaksa, Juventusa, Intera, Barselone, PSG-a i Milana, ali Ibra ne samo da ne zaboravlja odakle je potekao nego to stalno ističe. Pa tako i u drugoj autobiografiji, nazvanoj Adrenalina, otkriva potresne priče od najranijeg detinjstva do tinejdžerskih dana.

Nosati Balkanac koji loše govori švedski među idealnom nordijskom decom

„Kao dete sam uvek patio, još otkako sam rođen. Odmah nakon što sam došao na svet, bolničarki sam ispao na pod s metra visine… U školi sam bio drugačiji od svih. Svi su bili plavokosi, lepi, zgodni, svetlih očiju, puti i kose i skladnog nosa, a ja crn i nosat…

Pričao sam i hodao drugačije od njih. Njihovi roditelji su pisali peticije da me izbace iz tima. Uvek su me mrzeli… Moji saigrači nosili su brendiranu, dizajniranu odeću, a ja nisam imao ni čarape, samo štucne, i zbog toga su mi se rugali.

Ispočetka sam na sve ovo reagovao loše, ali sam izolacijom naučio patnju i mržnju pretvoriti u snagu.“

Kad sa srećan igram dobro, kad sam ljut igram još bolje

Zlatan objašnjava kako je sve ove negativnosti koje su prema njemu bile usmerene kanalisao i kasnije, tokom fudbalske karijere koja još uvek traje: „Kad sam srećan, igram dobro, ali kada sam ljut, ranjen i kada patim, onda igram još bolje. Sa stadiona na kojima me vole crpim energiju, a sa stadiona gde me mrze uzimam je još više.“

Izvor: Index Sport

Priča o Zlatanu, Sanremu, biciklu i lopti: Čovek koji je pobedio i sebe

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Izuzetan čovek i sportista. U delu Malmea gde je odrastao napravio je dva fudbalska terena oduživši se tako svojim nekadašnjim komšijama! Malo je takvih zvezda koje se nisu uobrazile i zaboravile svoje poreklo.

OGLAS

221 Shares
221 Shares
Share via
Copy link